Poslovni forum u Frankfurtu: Saradnja Srbije i Nemačke na uzlaznoj putanji

Poslovni forum u Frankfurtu: Saradnja Srbije i Nemačke na uzlaznoj putanji

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da očekuje da će posle današnjeg biznis foruma veliki broj nemačkih firmi da se zainteresuje još vše za ulaganja u Srbiju.

“Dođite u Srbiju, proverite i verujem da ćete zavoleti našu zemlju, a novac koji ćete uložiti će ostvariti veće profite nego bilo gde drugo”, kazao je  Vučić tokom srpsko-nemačkog Poslovnog foruma u Frankfurtu.

Tom prilikom posetio je Frankfurtsku berzu i imao niz bilateralnih susreta sa nemačkim privrednicima.

“Mislim da možemo da privučemo mnogo veći broj nemačkih kompanija koje žele da ulažu u našu zemlju, koje žele da ostvaruju profit i zapošljavaju naše ljude. Mi od njih mnogo toga možemo da naučimo i mislim da tu priliku ne smemo da propustimo”, kazao je premijer Srbije.

Izrazivši verovanje da će Srbija uvećati izvoz u Nemačku u godinama koje dolaze, premijer je podsetio da smio prošle godine izvezli u Nemačku robu vrednu milijardu i po evra, a da smo iz te zemlje uvezli robe za dve 2 milijarde, te da je Nemačka zemlja sa kojom imamo tri i po miijarde evra robne razmene.

Tarek al-Wazir : Srbija i Hesen imaju uspešnu ekonomsku saradnju

Foto: Tarek al-Wazir, cicero.de

Foto: Tarek al-Wazir, cicero.de

Ministar privrede, energetike, saobraćaja i razvoja zemlje pokrajine Hesen Tarek al-Wazir izrazio je danas uverenje da će put Srbije “natrag” u Evropu biti uspešan, i da je to u interesu ne samo građana Srbije, već i Nemačke i cele EU.

On je, obraćajući se prisutnima na poslovnom forumu “Srbija” u Frankfurtu, rekao da je Srbija pre 15 godina krenula natrag u Evropu, te da se situacija značajno promenila, jer Beograd ima pred očima cilj članstva u EU.

Vlada Hesena, prema njegovim rečima, podržava već više godina Srbiju na njenom putu ka EU i u cilju prevazilaženja granica u Evropi.

“Veoma smo zainteresovani da gradimo zajedničku Evropu i uveren sam da Srbiji u zajedničkoj Evropi mora biti mesto”, naglasio je on podsećajući da je Srbija napredovala na putu ka EU, posebno navodeći dijalog Beograda i Prištine.

Al-Wazir je ukazao da Srbija i Hesen imaju uspešnu ekonomsku saradnju koju je njegovog ministarstvo u prošlosti podsticalo.

“Samo u proteklih pet godina udvostručena je trgovinska razmena Hesena i Srbije”, ukazao je on.

Ministar je rekao da zemlje članice EU pred sobom imaju izazove, ali je Unija zajednica vrednosti i to želi da sačuva.

Matthias Mueller: Saradnja privrednih komora Frankfurta i Srbije

Foto: Mattias Mueller, faz.net

Foto: Mattias Mueller, faz.net

Predsednik Industrijsko-trgovinske komore Frankfurta (IHK) Matthias Mueller rekao je Srbija značajno tržište na koje nemačke kompanije ne treba da ulaze samo zbog niskih plata radne snage, već i da treba da prenesu znanje, kako bi doprineli da se proizvodi iz Srbije još više izvoze.

On je ukazao na neuobičajeno tesnu saradnju IHK sa Privrednom komorom Srbije, kao i na prisustvo nemačkih kompanija u Srbiji, dodajući da je Hesen uvek prednjačio u otkrivanju tržišta.

Mueller je istakao da je važno da se Srbiji pruži pomoć u obrazovanju, sa ciljem jačanja konkurentnosti.

Vujović: Vidim veći prostor za saradnju

Foto: Dušan Vujović

Foto: Dušan Vujović

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas u Frankfurtu da je trenutno dobra saradnja srpskih i nemačkih kompanija tek mali deo onoga što bi mogla da bude u budućnosti i pozvao nemačke investitore da iskoriste situaciju koja je obostrano korisna.

On je naglasio da Srbija u nemačku oblast Hesen godišnje izvozi oko 160 miliona evra.

“Ovaj region je blizak srpskoj populaciji, ali ima skoro 10 puta veći BDP. Ne zavidim Hesenu, nego vidim veći prostor za saradnju”, rekao je Vujović na poslovnom forumu “Srbija” u Frankfurtu.

On je naveo i primer da je u toj oblasti BDP po glavi stanovnika 45.000 evra, a u Srbiji oko 5.000, što znači da je Srbija devet puta jeftinija.

“Investori bi trebalo da eksploatišu ovu win-win situaciju”, istakao je ministar i poručio da će Vlada Srbije nastaviti sa reformama.

“Naša je namera da, kad postanemo deo EU za to budemo i spremni. Nećemo biti invalid koji samo želi EU fondove. Nismo ovde zbog toga, nego da pravimo ekonomiju koja će biti jednak partner EU članicama”, podvukao je Vujović.

Izvor: Tanjug.rs
Previous Fed, Boj i ECB dokazale da je Einstein u pravu
Next Podravka isplaćuje dividendu nakon deset godina

You might also like

Društvo

Beograd: Održan protest vojnog i policijskog sindikata, pismo za premijera ostavljeno na vratima vlade

Predstavnici Policijskog sindikata Srbije i Vojnog sindikata Srbije nisu danas uspeli da predaju pismo premijeru Aleksandru Vučiću, pošto im je na ulazu u vladu rečeno da trenutno nikoga nema u

Makroekonomija

Kineski juan postaje rezervna valuta u Africi?

Države Istočne i Južne Afrike razmatraju mogućnost da koriste juan kao rezervnu valutu.

Politika

Sastanak Vučića i Putina : Odnosi dve zemlje će se razvijati u prijateljskom duhu

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas, na sastanku sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Moskvi, da se nada da će se odnosi dve zemlje pozitivno razvijati i u duhu