Novi Zeland zadržao postojeću zastavu

Novi Zeland zadržao postojeću zastavu

U drugom krugu glasanja na referendumu o nacionalnoj zastavi 56,6 odsto Novozelanđana se odlučilo za postojeću “Union Jack and the Southern Cross”.

Nešto više od 43,2 odsto njih je glasalo za verziju crno-plave zastave sa srebrnom paprati.

U prvom krugu referenduma građani su birali između pet ponuđenih opcija.

Kako prenose tamošnji mediji, na referendumu je glasalo nešto više od 2 miliona ljudi.

Plava boja na zastavi Novog Zelanda predstavlja boju okeana i boju neba koje se nalazi iznad ostrva, a zvezde označavaju sazvežđe Južni krst. Zastava Velike Britanije u gornjem levom uglu označava povezanost Novog Zelanda i Velike Britanije.

Debata o tome da li treba promeniti nacionalnu zastavu na Novom Zelandu traje već više od decenije i vuče korene iz kolonijalne prošlosti te države sa 4,6 miliona stanovnika. Građani su na konkursu za novu zastavu podneli više od 10.000 predloga.

Izvor:Agencije

Previous Azijske berze: Indeksi pali zbog jeftinije nafte
Next Grčka nikad jeftinija, Srbi hrle na ostrva

You might also like

Društvo

Vlada Srbije usvojila plan za smanjenje administrativnih procedura

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da je Vlada Srbije usvojila Akcioni plan za smanjenje administrativnih procedura “Stop birokratiji”.

Društvo

Čije državljanstvo je najjeftinije, a čije najskuplje?

Informacija da je Izrael dodelio državljanstvo ruskom milijarderu Romanu Abramoviču, koji se našao u neugodnoj situaciji zbog odloženog produžavanja britanske vize, otvorila je temu prodaje i kupovine pasoša. 

Društvo

Svetska banka: Cene internet usluga u Srbiji među najvišim u Evropi

Stanovnici Srbije plaćaju internet usluge po cenama koje su među najvišima u Evropi, navodi se u izveštaju Svetske banke  o internetu u u službi razvoja Evrope i centralne Azije, koji