Negativne kamatne stope i u Mađarskoj

Negativne kamatne stope i u Mađarskoj

Kako bi potakla inflaciju Centralna banka Mađarske je spustila kamatne stope na prekonoćne depozite komercijalnih banaka kod centralne banke, utvrdivši stopu prvi put u negativnoj zoni.

Kamata na depozite komercijalnih banaka položene kod centralne banke sada iznosi minus 0,05 odsto.

Banka je, takođe, snizila referentnu kamatnu stopu na 1,20 odsto, što je takođe istorijski minimum, sa prethodnih 1,35 odsto.

Rezanje kamatnih stopa je, kako je saopšteno, moguće i budućnosti, zarad dostizanja ciljane inflacije od blizu 3 odsto.

Za ovu godinu, mađarska banka prognozira prosečnu stopu inflacije od 0,3 odsto, što je znatno niže u odnosu na projekciju iz decembra od 1,7 odsto.

“Inflatorna očekivanja su dodatno pala, i sada su na istorijskom minimumu”, navodi se u saopštenju mađarske centralne banke.

Mađarska ekonomija je imala blagi rast u četvrtom kvartalu 2015. godine. S obzirom na usporen razvoj EU smanjene su fiksne investicije, a slabi rast izvoza je ograničio ekonomske rezultate prošle godine. U međuvremenu podaci za 2016. godinu za sada nisu dovoljno reprezentativni da se može doneti sud o stanju mađarske ekonomije; u januaru je palo i poslovno i poverenje potrošača.

Na polju politike, Mađarska nastavlja da se sukobljava sa Evropskom komisijom zbog krize migranata. U februaru je premijer Viktor Orban pozvao na referendum o tome da li treba da prihvate odluku Evropske unije o obaveznim kvotama za migrante čime se povećala napetost u odnosima sa evropskim vlastima.

Očekuje se da će ekonomija Mađarske u 2016. godini usporiti obzirom na pražnjenje razvojnih fondova Evropske unije i smanjenje investicija. Međutim, smanjenje poreza i poboljšanje tržišta rada podržava potrošnju. Prema Focus Economic Consensus Forecastu prognoza je povećanje GDP-a za 2,4% u 2016. godini, odnosno za 0,1% u odnosu na prethodni mesec. Za 2017. godinu se procenjuje stopa rasta GDP-a od 2,6 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Informacije o brzo rastućim online projektima - I deo
Next Dinar bez promene u odnosu na evro, NBS intervenisala na deviznom tržištu

You might also like

Kompanije

Jubmes pozitivan u prvih devet meseci usled manjih otpisa

Beogradska Jubmes banka zabeležila je pozitivno poslovanje u prvih devet meseci tekuće godine, uprkos velikom padu dobiti iz poslovanja, usled značajno nižih troškova po osnovu otpisa i rezervisanja.

Banke i finansije

Erste banka: Ostvareno 1,49 milijardi dinara neto dobiti u prvoj polovini 2017.

Ukupna neto dobit Erste banke nakon drugog kvartala 2017. godine iznosi 1.486 miliona dinara, što je za čak 32,1% bolji rezultat u odnosu na isti period 2016, kada je ostvarena

Najvažnije vesti

NBS zadržala referentnu kamatu na 4 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,0 odsto, saopštila je Centralna banka.