Nafta pala ispod 40 dolara za barel

Nafta pala ispod 40 dolara za barel

Snažniji dolar i rast zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Državama spustile su cenu “crnog zlata” na međunarodnim tržištima ispod nivoa 40 dolara za barel.

Tako je cena “brent” nafte u padu 1,83 odsto i trguje se za 39,73 dolara, dok je barel američke “lake” nafte pojeftinio 2,61 odsto, na 38,75 dolara.

Cene nafte su počele slabiti u sredu uveče nakon što je nedeljni izveštaj američkog Ministarstva energetike pokazao da su zalihe sirove nafte u SAD porasle za 9,4 miliona barela. Analitičari su očekivali rast zaliha od samo 2,9 miliona barela.

Dodatni pritisak na cene nafte vrši rast vrednosti američke valute. Dolarov indeks, koji meri vrednost dolara u odnosu na 6 najvažnijih valuta porastao je 0,3 odsto.

Jači dolar čini naftu skupljo za kupce u drugim valutama i smanjuje potražnju.

U fokusu investitora sada je planirani sastanak velikih proizvođača nafte u Dohi 17. aprila, na kojem bi se trebao postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje kako bi se izbalansirala ponuda i potražnja na tržištu.

Izvor:Agencije
Previous Osam fudbalskih terena velika plutajuća solarna farma
Next Kuba: Starwood hoteli najavili ulaganje

You might also like

Berza

Beogradska berza: Oporavak indeksa, Aik skočio 2,4 posto posle preuzimanja

Nakon što je juče prekinut višednevni trend rasta domaćeg tržišta akcija, danas se indeks Belex15 oporavio 0,4% na 595,8 poena. Ukupan promet u trgovanju iznosio je solidnih 161,5 miliona RSD

Svetske berze

Azijske berze: Sedmi uzastopni pad indeksa

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija pale sedmi dan zaredom jer novi makroekonomski podaci nisu otklonili strahove ulagača od usporavanja rasta globalne ekonomije.

Svetske berze

Evro, dolar, funta, jen, švajcarski franak, valute tržišta u razvoju…Šta ih čeka u naredna tri meseca?

Od intenzivnih nagađanja na koji način će se oblikovati američka politika pod rukovodstvom predsednika Trampa do egzistencijalnih pitanja Evropske unije u prepunom izbornom kalendaru u Evropi, trgovci valutama imaju zaista obimnu