Iračka vojska počela ofanzivu na Mosul

Iračka vojska počela ofanzivu na Mosul

Iračke snage pokrenule su danas operaciju za oslobođenje Mosula, koji je pod kontrolom Islamske države od juna 2014. godine, saopštila je vojska.

“Počela je prva faza operacije osvajanja” kaže se u saopštenju.

Portparol iračke vojne komande Jahja Rasul je rekao da su iračke snage tokom jutra zauzele nekoliko sela u predgrađu Mahmura, koji se nalazi istočno od Mosula.

Rasul je rekao da međunarodna koalicija predvođena SAD pruža vazdušnu podršku iračkoj vojsci, ali nije želeo da otkriva više detalja.

Mosul je drugi grad po veličini u Iraku i nalazi se na 360 kilometara severozapadno od Bagdada.

Izvor:Agencije
Previous Grčka nikad jeftinija, Srbi hrle na ostrva
Next U narednih 10 godina porašće potrošnja vode

You might also like

Geopolitika

Ofanziva na sirijski grad Raku zamrsila odnose Turske i Sjedinjenih Država

Odluka Sjedinjenih država da zajedno sa kurdskim snagama izbace islamiste iz sirijskog grada Rake uticaće na odnose SAD i Turske, kažu turski zvaničnici.

Geopolitika

Izrael uveo blokadu Hebrona, najveća operacija na toj teritoriji u poslednje dve godine

Izraelska armija u petak je uvela blokadu grada Hebrona i okolnog područja na Zapadnoj obali zbog iznenadne eskalacije nasilja, u kome je ubijeno dvoje Izraelaca i troje palestinskih napadača za

Geopolitika

Sirija: Asad i Turska u “utrci” za Al-Bab, rizik od sudara dve strane

Al-Bab se potvrđuje kao jedno od najsloženijih bojnih polja u sirijskom građanskom ratu u kojem učestvuje mnoštvo lokalnih i stranih vojnih jedinica. Po najnovijim izveštajima svetskih agencija, Al- Bab je sa severa i