Fed, Boj i ECB dokazale da je Einstein u pravu

Fed, Boj i ECB dokazale da je Einstein u pravu

Kaže se da je Albert Einstein definisao ludilo radeći stvari iznova i iznova svaki put očekujući drugačije rezultate. Ne uspevajući da promene način razmišljanja od početka globalne finansijske krize, glavne svetske centralne banke dokazuju da je on u pravu.

Mnogi na tržištu brinu da centralne banke ostaju bez municije za povećanje svetskog rasta i generisanje inflacije. Ali nisu. Centralna banka Japana (BoJ) usvaja negativne kamatne stope, produženje programa kvantitativnog popuštanja Evropske centralne banke i Fedova odluka da uspori normalizaciju američkih kamatnih stopa pokazuju da donosioci odluka i dalje imaju dovoljno vatrene moći.

Nije da centralne banke ne rade dovoljno. Problem je što njihove politike dovode u zabludu i ometaju globalni rebalans, piše Financial Times.

Tri glavne lekcije iz kojih nisu naučili 

Naročito, investitori bi trebali da se zabrinu što kreatori politika nisu uspeli da nauče tri glavne lekcije iz ispodprosečnih performansi globalne ekonomije od 2008-09 krize.

1. Rešenje nije gomilanje dugova

Prvo, ako se ekonomija davi u dugovima, rešenje nije gomilanje dodatnih dugova.

Zato je loše osmišljena ponuda ECB-a da plati bankama evrozone da povećaju pozajmljivanje privredi i stanovništvu. Program kvantitativnog popuštanja je dobar, ali bi istovremeno trebalo nadgledati banke evrozone da što brže otpišu nenaplativa potraživanja.

Skoro 20 posto zajmova u Italiji je loše. ECB bi trebala da koristi program da kupi vreme dok banke ne očiste bilanse.

2. Od devalvacije nema koristi

Foto: Shinzo Abe, journal-neo.org

Foto: Shinzo Abe, journal-neo.org

Drugo, od devalvacije nema koristi, dok je potrošnja na globalnom nivou slaba zbog prevelike štednje, kao što je to danas slučaj. BoJ je rasporedila velike bataljone u ratu valuta. Abenomics, ekonomska strategija premijera Shinzo Abe, je trebala da kombinuje monetarno popuštanje, fiskalne stimuluse i strukturalne reforme. Umesto toga, u protekle dve godine sve se svelo na devaluaciju jena. Usko gledano, jen je postao toliko potcenjen kao rezultat labave monetarne politike da ga trgovci grabe.

Ustvari, politika japanske centralne banke loše osmišljena kao i ECB-ova, piše FT.

Najveća ekonomska neravnoteža u Japanu je ta što previše prihoda odlazi kompanijama, koje sede na gomili keša. Umesto toga, bolje bi bilo da ponovo investiraju ili da novac vrate akcionarima.

Jeftiniji jen ne pomaže. Kroz veću zaradu od izvoza i favorizovanje uvoza, slabiji kurs prebacuje još više prihoda od domaćinstava ka korporativnom sektoru. BoJ bi trebala da podrži nedavni oporavak jena.

Nažalost, centralna banka je predugo čekala da uradi pravu stvar. Finansijska kriza u Japanu nije samo pitanje vremena. Kriza će u Japanu imati oblik inflacije. Japanske banke neće više imati državnih obveznica da ih prodaju BoJ, a onda će BoJ biti primorana da više kupuje od osiguravajućih kuća i drugih finansijskih institucija. Rezultat će biti brza ekspanzija novca u širem smislu, koji se ne podudara sa rastom u realnoj ekonomiji.

To će paralisati domaće investitore i izazvati beg u američke državne obveznice i drugu inostranu imovinu,  potkopavajući jen. Ako do krize dođe u narednoj godini ili dve, ostatak sveta će biti previše slab da izdrži.

3. Ne čuvati status quo po svaku cenu

Treće, mlak rast od vremena finansijske krize pokazuje da je kratko, oštro prilagođavanje dugoročno bolje od prolongiranih pokušaja da se sačuva ekonomski status quo.

Foto: Fed

Foto: Fed

Fed bi trebalo da se drži svog plana da podigne kamatne stope četvrti put u 2016. umesto da brine što će više kamatne stope nauditi ostatku sveta ili što će tržište kapitala doživeti izlive besa. Viši troškovi pozajmljivanja mogu se opravdati pozitivnim ekonomskim kretanjima, naročito jačanjem tržišta radne snage. To bi moglo da da samopouzdanja američkim potrošačima da troše svoju zaradu od jeftine nafte.

Ukratko, ECB, BoJ i Fed su propustili zlatnu šansu ovog meseca da naprave toliko potrebne korekcije. Rezultat toga, evrozona i Japan će ostati ranjivi, dok SAD nisu iskoristile većinu prilika, tako da će globalna ekonomija ostati ranjiva, zaključuje Financial Times.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Vlasnici 'Prvog maja' bacili šest miliona evra subvencija
Next Poslovni forum u Frankfurtu: Saradnja Srbije i Nemačke na uzlaznoj putanji

You might also like

Makroekonomija

Prihod u budžetu Srbije od nagradne igre “Uzmi račun i pobedi” veći od 9 miliona evra

Građani Srbije u nagradnoj igri “Uzmi račun i pobedi” poslali su ukupno 8.565.007 koverata sa fiskalnim računima čija je vrednost procenjena na 70 milijardi dinara od čega direktni prihod budžeta

Berza

Prva javna ponuda akcija na Beogradskoj berzi posle 78 godina

Na Beogradskoj berzi bi do sredine 2018. trebalo da se, nakon 78 godina, realizuje prva inicijalna javna ponuda akcija (IPO) i to kompanije Fintel Energija, koja je ćerka firma kompanije  Fintel

Kompanije

Uskoro privatizacija Komercijalne banke

Direktorka finansijskog sektora Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD Aleksandra Vukosavljević izjavila je da će se privatizacija Komercijalne banke, gde je EBRD akcionar, desiti vrlo brzo.