Del Ponte: Karadžić morao dobiti doživotnu

Del Ponte: Karadžić morao dobiti doživotnu

Carla Del Ponte, nekadašnja glavna tužiteljka Haškog tribunala, smatra da je Radovan Karadžić morao da dobije doživotnu kaznu zatvora.

Del Ponte za “Blic” kaže da ipak nije nezadovoljna presudom kojom je Karadžić osuđen na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti nad muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH.

“Mora se priznati da je pravda ipak zadovoljena. Iskreno se nadam da će Karadžić imati i više nego dovoljno vremena da u svojoj zatvorskoj ćeliji razmišlja o svim zločinima koje je počinio i da zbog njih gorko zažali”, navodi ona.

Del Ponte, koja danas istražuje kršenje ljudskih prava u Siriji, ističe da je presuda ekstremno važna za mir, stabilnost i okretanje novog lista u regionu.

“Ipak, smatram da je morao je da dobije strožu kaznu, pre svega zbog svih žrtava tih zločina i njihovih porodica”, rekla je Del Ponte.

Del Ponteova je, svojevremeno, sumirajući rezultate svog rada u Haškom tribunalu, ocenila da je zadovoljna, a na pitanja šta su za nju bili najveći uspeh i najveći neuspeh, odgovorila da je to u oba slučaja bio Slobodan Milošević, koji je preminuo u pritvoru Tribunala pre završetka suđenja, navodi “Blic”.

Mesto glavnog tužioca Haškog tribunala napustila je 2007. godine, a zamenio ju je Serge Brammertz.

Brammertz je ranije tokom dana ocenio da je presudom pravda zadovoljena, ali smatra da veliki broj žrtava u bivšoj Jugoslaviji još uvek čeka pravdu.

“Prevelik broj žrtava u bivšoj Jugoslaviji još uvek čeka pravdu. Prevelik je broj porodica koje još uvek ne znaju za sudbinu svojih najdražih”, rekao je on.

Hag je izrekao prvostepenu presudu Radovanu Karadžiću za zločine u BiH od 40 godina zatvora, a ocenjeno je da je odgovoran za genocid u Srebrenici i opsadu Sarajeva.

Izvor: Tanjug.rs
Previous Snažniji dolar srušio indekse na evropskim berzama
Next Tigar Tyres otvorio savremeni pogon, posao za još 500 radnika

You might also like

Tema dana

Predsednik Srbije na samitu o klimatskim promenama u Parizu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će u Parizu učestvovati na Samitu o klimatskim promenama.

Geopolitika

Bundestag usvojio rezoluciju o genocidu nad Jermenima, Turska povukla ambasadora iz Nemačke

Nemački poslanici usvojili su danas gotovo jednoglasno rezoluciju kojom se turski masakr nad Jermenima u Prvom svetskom ratu priznaje kao genocid.

Tema dana

Vučić dao rok Srbima sa Kosova i Metohije da do 31. decembra povuku sve štetne odluke

Premijer Aleksandar Vučić je predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije dao rok da do 31. decembra povuku sve štetne odluke ako žele da učestvuju u onome što je jedinstvena politika