Dun&Bradstreet: U Srbiji cyber kriminal veći za 50%

Dun&Bradstreet: U Srbiji cyber kriminal veći za 50%

D&B Srbiju i dalje svrstava u grupu zemalja sa visokim rizikom poslovanja na koji najviše utiču korupcija, cyber kriminal i migraciona kriza.

U regionu najbolji rejting imaju Slovenija, Hrvatska i Rumunija (DB3 ), zatim Bugarska, Mađarska, Albanija i Makedonija, dok Srbija i Grčka pripadaju grupi zemalja sa visokim rizikom (DB5), a niži rejting ima Bosna i Hercegovina (DB6).

Rejting dodeljen nekoj državi ukazuje na rizik poslovanja i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.

foto: masmedialne.info

foto: masmedialne.info

Analitičari Dun & Bradstreeta su procenili da je korupcija i dalje prisutna u većem delu državnog aparata u Srbiji, državnoj upravi, prometu i policiji.

“Strani investitori suočavaju se sa problemima prilikom prijavljivanja na tendere kao i pri podnošenju zahteva za licence i dozvole. Ishod sudskih postupaka je takodje neizvestan”, navodi se u saopštenju te bonitetske kuće.

Ukazano je da je, prema podacima policije, cyber kriminal porastao za 50 odsto u 2015. godini, što predstavlja značajan rizik za kompanije koje posluju u Srbiji, pogotovo pri kupovini preko interneta.

“Na rejting Srbije utiče i migraciona kriza koja se tokom vremena produbljuje i utiče na poslovanje”, navodi se u izveštaju Dan i Bredstrita.

Dun & Bradstreet je najveća i najstarija bonitetna kuća na svetu koja postoji više od 170 godina, a u Srbiji i Crnoj Gori je od 2006. godine zastupa kompanija Rejting.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous PKS: Alkoholna pića među najfalsifikovanijim proizvodima
Next Osam fudbalskih terena velika plutajuća solarna farma

You might also like

Društvo

Infostan demantovao da odustaje od starih potraživanja

Beogradsko javno-komunalno preduzeće Infostan demantovalo je pisanje medija da odustaje od prinudne naplate starih potraživanja.

Društvo

Srbija primljena u Eurotransplant

Srbija je jednoglasno izabrana da postane članica “Eurotransplanta”, što će omogućiti da na evropsku listu budu stavljeni svi pacijenti kojima je hitno potreban organ.

Društvo

Srbija: Kompanije se prijavljuju za Indeks odgovornog poslovanja

Na sajtu csr-index.rs do 30. aprila otvorena je prijava za kompanije koje žele da se uključe na Indeks odgovornog poslovanja preko online alata koji procenjuje performanse u domenu korporativne društvene odgovornosti.