Wall Street: Teroristički napad u Belgiji uzdrmao i američke berze

Wall Street: Teroristički napad u Belgiji uzdrmao i američke berze

Američke berze u utorak su uglavnom zatvorile u minusu uzdrmane, kao i druge svetske berze, jučerašnjim terorističkim napadom u glavnom gradu Belgije.

Dow Jones je oslabio 0,23 posto, S&P 500 je pao 0,09 posto dok je Nasdaq indeks ojačao 0,27 posto.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja indeksi su bili u većem minusu jer su teroristički napadi na aerodromu i stanici metroa u Bruxellesu izazvali nesigurnost na tržištima.

Zbog toga su se rizičnije investicije našle pod pritiskom, dok je ojačala potražnja za zlatom, državnim obveznicama i drugim investicijama koje se smatraju bezbednijim lukama za kapital u nesigurnim vremenima. Međutim, tokom dana tržišta kapitala su se oporavila, pa su cene akcija nadoknadile deo početnih gubitaka.

“Kada dođe do ovakvih događaja, odmah poraste nesigurnost na tržištima jer ulagači ne znaju koji su razmeri toga. Ali, kada se nesigurnost smanji, cene akcija porastu”, objašnjava David Kelly, analitičar u “JP Morgan Funds”.

Od 10 sektora S&P 500 indeksa, juče ih je sedam izgubilo na vrednosti, dok je najviše porastao, 0,9 posto, zdravstveni sektor. S druge strane, najviše su pale cene akcija kompanija povezanih s turizmom. Dow Jones indeks tog sektora pao je 0,7 posto.

Podršku tržištu pružila je i stabilnost cena nafte. Neposredno nakon vesti o eksplozijama u Bruxellesu, cena barela na američkom tržištu pala je na 40,97 dolara, ali je kasnije nadoknadila veći deo gubitaka, pa je dostigla nivo 41,45 dolara, što je samo 0,17 posto manje u odnosu na prethodno trgovanje.

Na oprez ulagača ukazuje slab obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo oko 6,2 milijarde akcija. U proteklih 20 dana obim trgovanja je u proseku iznosio 8,2 milijarde akcija dnevno.

Izvor:SEEBiz
Previous Objavljen konkurs za direktora Elektroprivrede Srbije
Next SAD upozorile svoje građane na "potencijalni rizik" putovanja u Evropu

You might also like

Berza

Svetske berze: Nelagoda i oprez na tržištima, cene akcija pale

Cene akcija na svetskim berzama protekle su nedelje oslabile jer su investitori oprezni u susret dva važna događaja u junu, zasedanja američke Uprave federalnih rezervi polovinom meseca i britanskog referenduma o

Svetske berze

Evropske berze u minusu drugi dan uzastopno

Razočaravajući podaci sa američkog tržišta rada i nastavak pada cena nafte oslabili su danas cene akcija na evropskim berzama.

Banke i finansije

EBRD emituje obveznice denominovane u dinarima

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) emitovala je prvih 250 obveznica denominovinah u dinarima u vrednosti od 2,5 milijardi dinara, koje će biti iskorišćene za odobravanje dinarskih kredita, a