Saudijska Arabija će zamrznuti proizvodnju bez učešća Irana

Saudijska Arabija će zamrznuti proizvodnju bez učešća Irana

Saudijska Arabija je spremna da zamrzne nivo proizvodnje nafte narednog meseca bez obzira na učešće Irana u dogovoru, kazao je neimenovani predstavnik OPEC-a, prenose svetski mediji.

Iran je sedmi najveći proizvođač nafte na svetu, a njegovo odbijanje neće poremetiti dogovor, ali će ograničiti uticaj.

Saudijska Arabija, Kuvajt i drugi saveznici će ograničiti proizvodnju nafte što je promena tona u dijalogu čiji će se rezultat videti narednog meseca. Sastanak je ugovoren za 17. april u glavnom gradu Katara, kada će se sastati proizvođači članice i nečlanice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), kartela koji kontroliše trećinu svetske proizvodnje sirove nafte.

Saudijska Arabija i njeni saveznici na Srednjem Istoku rekli su da neće sklopiti dogovor ukoliko Iran odbije da učestvuje, ali niska cena nafte od 27 dolara ove godine je naudila saudijskoj ekonomiji i povećala politički pritisak, rekao je neimenovani predstavnik OPEC-a.

Zanganeh: Dogovor posle nivoa od 4 miliona barela dnevno

Dogovor će imati ograničeni uticaj ako Iran ne učestvuje.

Foto: Bijan Zanganeh, tasnimnews.com

Foto: Bijan Zanganeh, tasnimnews.com

Iranski ministar za naftu, Bijan Zanganeh je kazao da njegova zemlja neće uzeti u razmatranje sklapanje dogovora dok ne dostigne nivo proizvodnje od četiri miliona barela dnevno. Iran trenutno proizvodi oko 3,2 miliona barela dnevno.

Zanganeh je prvo pokazao podršku dogovoru bez obavezivanja. Ali nakon što je saudijski ministar za naftu ali al-Naimi počeo da insistira na učešću Irana na konferenciji u Hjustonu prošlog meseca, Zanganeh je javno napao dogovor rekavši da je „šala“ i kazavši drugim proizvođačima da ih „ostave na miru“.

Katarski ministar za naftu je rekao da 15 članica i nečlanica OPEC-a podržava zamrzavanje proizvodnje, koje čine 73 odsto svetske proizvodnje nafte. On nije rekao koje članice će prisustvovati sastanku u aprilu, dok zvaničnici nekoliko uključenih zemalja kažu da ih niko formalno nije obavestio o sastanku.

Analitičari kažu da je proizvodnja već ograničena

Analitičari kažu da je dogovor sklopljen 16. februara veoma simboličan. Podaci iz Međunarodne agencije za energiju pokazuju da je proizvodnja 15 zemalja koje razmatraju ograničavanje već ograničena.

Kombinovana proizvodnja grupe će opasti za 200.000 barela dnevno u 2016. zbog smanjenja investicija i tražnje, pokazuju podaci agencije.

Foto: financial times

Foto: financial times

Saudijska Arabija i njeni saveznici žele da Iran ograniči proizvodnju, ali ne želi više da štete svojoj ekonomiji. Saudijska Arabija se suočila sa rekordnim deficitom budžeta prošle godine i snizila je svoje devizne rezerve na oko 602 milijardi dolara na kraju januara. Rijad je snizio popularne subvencije za energiju i sada traži 8 milijardi dolara zajma od stranih banaka.

Izvor: Gdeinvestirati.com/wsj.com, ft.com
Previous Evropske berze: Dobri makroekonomski podaci ublažili negativne efekte terorističkog napada u Belgiji
Next Dejan Šoškić: Istine i zablude o privrednom rastu Srbije

You might also like

Transport

Od 13. januara 2018. direktni letovi Beograd-Teheran

Iranska nacionalna aviokompanija Iran Air uspostaviće od 13. januara sa Aerodroma Nikola Tesla direktne letove iz Beograda za Teheran.

Kompanije

Aerodrom Nikola Tesla: Akcionarima 56 dinara dividende

Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla” (AERO) saopštio je da će međudividendu, odobrenu u novembru prošle godine, isplatiti manjinskim akcionarima 19. juna.

Nekretnine

Zorana Mihajlović: Izgradnja jeftinih stanova počinje do maja 2018.

Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da očekuje da najkasnije u maju 2018. godine počne izgradnja prvih 400.000 metara kvadratnih jeftinih stanova za vojsku, policiju i službe bezbednosti u više gradova