Problemi paušalaca zbog kašnjenja u obračunu poreza

Problemi paušalaca zbog kašnjenja u obračunu poreza

Skoro 220 hiljada preduzetnika koji porez plaćaju paušalno tzv. paušalci još nisu dobili obračun za prošlu godinu, piše RTS.

Kašnjenje nadležne institucije pravi probleme zanatlijama, arhitektama, poslastičarima, svima čiji godišnji prihod ne prelazi šest miliona dinara, jer oni porez moraju da plate.

Oni ne mogu dobiti poresko uverenje da su izmirili poreske obaveze, samim tim ne mogu ostvariti neka prava koja imaju, pre svega prava iz zdravstvenog osiguranja, ne mogu da overe zdravstvene knjižice za sebe i članove svojih porodica, zatim ne mogu da apliciraju za dobijanje kredita, ne mogu da učestvuju u postupcima javnih nabavki”, kaže za RTS Vesna Nešić iz Saveza računovođa Srbije.

Zašto? Poreska uprava ne odgovara.

Poznato je da su paušalci obavezni da porez plaćaju mesečno po starom do konačnog obračuna. Ako su platili manje, doplate. Ako su preplatili, to im je akontacija.

Problem je što rešenje ne stiže

Oni su uskraćeni time što su njihove pare zarobljene, ne mogu da ulože te pare u unapređenje svoje delatnosti ili za neke druge namene”, kaže Nešićeva.

Oni koji su posao pokrenuli prošle godine namučili su se da dobiju prvo rešenje bez kojeg ne znaju koliko porez treba da plate.

Očekuje se da će Vlada menjati akt koji uređuje paušalno oporezivanje. Prema važećem, osnovica je prosečna zarada isplaćena u prethodnoj godini. U obzir se uzima i mesto u kojem je radnja, broj zaposlenih, godine preduzetnika.

Od nove Uredbe očekuje se da sistem učini efikasnijim. Dok se ne usvoji, Poreska uprava bi morala da nastavi da dostavlja obračune po staroj.

Izvor:RTS
Previous Sirija: Vladine snage zauzele grad Palmiru
Next Ovo su najbezbednije države na svetu

You might also like

Marketing

Kusuma Chumpuree-Reyntjes: Možemo da predvidimo šta će biti viralni hit

Video se dosledno pokazao kao najmoćniji način da se pokrene publika. To je efikasan, upečatljiv i često najbolji način da brend ispriča svoju priču – kaže Kusuma Chumpuree-Reyntjes, direktor prodaje

Karijera

PKS pozvala zainteresovane da se prijave za obuku upravnika stambenih zgrada

Privredna komora Srbije (PKS) pozvala je danas građane zainteresovane da postanu profesionalni upravnici stambenih zgrada, da se prijave za obuku, polože ispit i steknu licencu.

Preduzetništvo

Kako započeti dobar biznis sa 300 evra kapitala?

Godinama je Milica Čalija radila u PR i marketing sektoru u kompanijama koje su pravile ukusne proizvode i bila odlična u tom poslu, ali njen san o tome da stvori