Ovde odlazi najveći deo novca EU

Ovde odlazi najveći deo novca EU

Najveća stavka u državnim rashodima Evropske unije je socijalna zaštita, koja je u 2014. godini činila gotovo petinu odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Unije.

Na izdatke za socijalnu zaštitu je otpalo 19,5 odsto BDP-a EU, dok su kod nekih država, poput Finske, Francuske, Danske, Austrije, Italije, Švedske, Grčke i Slovačke, troškovi na ime socijalne zaštite činili čak 20 odsto BDP-a, prema podacima evropske službe za statistiku Evrostata.

Naredna najvažnija stavka u potrošnji članica EU je zdravstvo (7,2 odsto BDP-a), zatim opšte javne usluge, kao što su spoljni poslovi i transakcije javnog duga (6,7), obrazovanje (4,9), ekonomski poslovi (4,2), javni red i bezbednost (1,8), odbrana (1,3), rekreacija, kultura i religija (1,0) i zaštita životne sredine (0,8 odsto BDP-a).

Foto: fortunegreece.com

Foto: fortunegreece.com

Najnoviji podaci, međutim, maskiraju značajne razlike između članica u pogledu udela BDP-a u svakoj funkciji generalne državne potrošnje.

Udeo izdataka na socijalnu zaštitu starih lica u ukupnoj potrošnji bio je najveći u Grčkoj, a najmanji u Irskoj.

Troškovi vlada na obrazovanje i zdravstvo varirali su od članice do članice, u čemu su po izdvajanjima za zdravstvo prednjačile Danska (sa udelom od 8,0 odsto u BDP), Finska (8,3 odsto BDP), Francuska (8,2 odsto BDP), Belgija i Holandija (8,1 odsto BDP).

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Javni dug Srbije u februaru 73,6 odsto BDP
Next Ovo je savršen kandidat za prvi "pametni grad" na svetu

You might also like

Makroekonomija

MMF povećao prognozu rasta za razvijene ekonomije, umanjio za tržišta u narastanju

Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je prognozirani rast američke privrede za ovu i sledeću godinu s očekivanjem da će ekonomska politika novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa doneti pozitivan uticaj.

Najvažnije vesti

Vlada Srbije usvojila predlog budžeta za 2018.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o budžetu za 2018. godinu kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.178 milijardi dinara, a rashodi 1.207 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Makroekonomija

Marko Čadež: Investicije američkih kompanija 4 milijarde dolara

Američke kompanije investirale su četiri milijarde dolara u Srbiju jer je naša zemlja postala poželjna i stabilna investiciona destinacija a preko Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbija ima pristup na tržište