Miodrag Zec: Intelektualna elita odlazi bez namere da se ikada vrati

Miodrag Zec: Intelektualna elita odlazi bez namere da se ikada vrati

U Srbiji je obrazovanje apsolutno potcenjeno, dok se u razvijenom svetu tretira kao prvoklasna roba, kaže profesor ekonomije Miodrag Zec.

“Mi njima genetski materijal iz Matematičke gimnazije, a oni nama savetnike koji će nas naučiti da je potpuno prirodno da su oni bogati a mi siromašni. I vrlo će se potruditi da tako i ostane.”

Pedesetih godina je industrijska klasa odlazila u razvijene zemlje da bi zaradila novac i vratila se u Srbiju. Danas intelektualna elita odlazi bez namere da se ikada vrati.

“Znamo li zašto nam odlaze najbolji? Zašto se ovde ne ceni znanje, najtalentovaniji se ismejavaju da su štreberi, i za njih se uglavnom nikada ne nađe mesta u važnim državnim institucijama. U razvijenom svetu znanje tretiraju kao prvoklasnu robu. Naši geniji, Tesla i Pupin su, nažalost, otišli da povećaju tehnološki potencijal Amerike. Jer, tamo oduvek postoje uslovi da genijalnost dođe do izražaja”, kaže profesor Zec.

“Imamo više magistara i doktora nauka nego novorođenih”

“Obrazovanje je ovde apsolutno potcenjeno. Kako sačuvati, recimo, autoritet nastavnice matematike ako je ona tako plaćena da ne može ni zub da popravi, pa đaci teraju sa njom šegu da je krezuba. Ako se sa svih strana šalje poruka da učenje u Srbiji nije na glasu. S druge strane, imamo više magistara i doktora nauka nego novorođenih”, kaže on u intervjuu za Blic.

“Čemu školovati ljude ako najbolji odlaze, a na ključna mesta se primaju osobe sa sumnjivim kvalifikacijama”, pita se on.

Situacija će se, smatra Zec, promeniti samo ako svake godine obezbedimo radno mesto za sto najboljih diplomiranih studenata iz svih oblasti.

Engleska je brend

Profesor daje dobar primer Engleske, koja je od svojih institucija napravila brend.

Foto: edgecastcdn.net

Foto: edgecastcdn.net

“Mi nismo kao Engleska, gde kad zaradiš u 17. veku, možeš ostati bogat i u 21. veku. Suština nije u brzini, već u trajanju zarade. Kod nas sva bogatstva kratko traju i niko nema poverenja ni u državu ni u održivost bilo kog biznisa. Zato Srbin, Rus, Indus… sve pare koje zaradi nosi u Englesku.”

A kada Englez zaradi pare bilo gde u svetu, zarađeno vraća kući, u Englesku.

“Na dugi rok, najbolji i najprodavaniji engleski proizvod su engleske institucije. Zbog njih se u Englesku sliva ljudski i finansijski kapital. Svi oni čuvaju svoje i vrlo agresivno primaju sve ono što je dobro iz sveta. Tako je u celom zapadnom društvu. I odliv školovanih ljudi iz Srbije za njih je odlična infuzija, dok nama krv lipti. Mi njima genetski materijal iz Matematičke gimnazije, a oni nama savetnike koji će nas naučiti da je potpuno prirodno da su oni bogati a mi siromašni. I vrlo će se potruditi da tako i ostane.”

Izvor: Blic.rs
Previous Dejan Šoškić: Istine i zablude o privrednom rastu Srbije
Next Dinar stabilan prema evru, NBS intervenisala prodajom 15 miliona evra

You might also like

Svetske berze

Tržišta nafte zatvorila trgovanje sa najvećim dobicima od 2009. godine

Međunarodna tržišta nafte zatvorile su trgovanje u 2016. sa najvećim dobicima u poslednjih sedam godina.

Društvo

Ovo su 3 najskuplje reči na internetu

Iako pojedinačno ne vrede mnogo, kada se iskombinuju, ove 3 reči vrede preko 500 dolara.

Najvažnije vesti

Ukupan svetski dug 63 triliona dolara

Ako sumiramo sav novac koji su pozajmile svetske zemlje, ukupni svetski dug iznosi oko 63 triliona dolara.