Mali IPhone jeftin Kinezima, a Indijcima premali

Mali IPhone jeftin Kinezima, a Indijcima premali

Zbog novog “IPhonea”, Apple računa na skok prodaje na rastućim tržištima koja ipak traže mobilne telefone s većim ekranima.

Iako Apple s novim, povoljnijim “IPhone SE” cilja pre svega rast prodaje u Kini i Indiji, analitičari smatraju da je kompanija zaigrala na pogrešnu kartu zbog veličine uređaja.

U Kini i u Indiji potrošači su, upozoravaju analitičari, skloniji da kupuju mobilne telefone većih ekrana. Indija je jedno od glavnih najbrže rastućih tržišta u svetu na kojem se u naredne dve godine očekuje dupliranje broja pametnih telefona, na 200 miliona komada.

Nepopularne karakteristike

“Većina korisnika pametnih telefona u Indiji sklona je ekranima od pet inča i većim jer mnogi od njih ne poseduju tablet ili laptop”, komentarisao je Neil Shah, ​​direktor istraživanja Market Research iz Mumbaija.

Dodatno, izveštaj na kome je radio pokazao je da je u Indiji od ukupnog broja prodatih pametnih telefona u decembru tek 10 odsto njih imalo ekran od četiri inča.

Pritom, udeo Appleovih telefona u istom periodu iznosi tek dva odsto. Treba napomenuti i da većina prodatih pametnih telefona u Indiji ima cenu do 150 dolara, pa se postavlja pitanje da li će novi “IPhone” sa cenom od 399 dolara doživeti debakl s obzirom da ima tri očigledno najnepopularnije karakteristike – veličinu, brend i cenu.

Što se tiče Kine, analitičari upozoravaju da bi iPhone SE – pomalo paradoksalno – zbog niže cene mogao da ponovi debakl ranijeg iPhonea 5C koji je takođe predstavljen kao jeftinija verzija pre tri godine.

“IPhone 5C je bio grozan, niko nije želeo da ga kupi. Svi su znali da ga kupuju oni koji nemaju novca”, kaže Shaun Rein, osnivač šangajske kompanije China Market Research Group.

Međutim, u kompaniji Apple smatraju kako su na pravom putu, barem ako je suditi po izjavi izvršnog direktora Tima Cooka tokom predstavljanja novog mobilnog telefona u ponedeljak.

“Veliki broj naših kupaca je ovo tražio i mislim da će biti oduševljeni”, izjavio je izvršni direktor Apple-a Tim Cook na predstavljanju novog “IPhone” modela.

Podsetimo, za 399 dolara prodavaće se model sa 16 GB memorije dok će stotinu dolara više koštati model sa 64 GB memorije. Od ostalih novosti, iPhone SE ima bolju kameru, kao i poboljšane specifikacije i kvalitetnije podržava aplikacije kao što je “Apple Pay”.

foto: cosmosdarwin.com

foto: cosmosdarwin.com

Podsticanje prodaje

Neki mediji su novi model nazvali “verzijom koja je primerena džepu” ciljajući na njegovu veličinu koja omogućava da se bez (većih) problema nosi u džepu. Apple je pak svoj novi model nazvao “najmoćnijim smartfonom od četiri inča u istoriji”, piše The Verge.

Kompanija se nada da će novi “IPhone” uneti živosti u prodaju koja je u zastoju. Iako su u poslednjem kvartalu objavili nove rekorde u svim kategorijama, rast je zapravo bio tanak.

Prodaja i dobit porasli su oko dva odsto u odnosu na godinu ranije, ali Apple nije imao razloga za zadovoljstvo prodajom “IPhone” s obzirom da 74,8 miliona komada predstavlja godišnji rast od samo 0,4 odsto. Šta je, ujedno, i najslabiji rast od tržišne premijere iz 2007. godine, piše Forbes.

Naravno, i ovom prilikom Apple će omogućiti da oni nestrpljivi svoj novi “IPhone” dobiju pre ostalih, od 24. marta, dok će se u redovnoj prodaji naći 31. marta.

Na kraju krajeva, prodaju ovog pametnog telefona nisu ugrozili ni stalni prigovori korisnika koji se žale na vek trajanja baterije kao i kvalitet punjača jer Apple svakim novim modelom ispravi “grešku” prethodnog. Samo, kako to obično biva, očigledno se ne može udovoljiti baš svim zahtevima.

Izvor: GdeInvestirati/PoslovniDnevnik
Previous Srezana projekcija nemačkog privrednog rasta za 1,5%
Next Beogradska berza: NIS konačno na zelenoj teritoriji

You might also like

Kompanije

Delta Agrar: Dolazak Tönniesa samo može da podstakne razvoj tržišta

Dolazak jake konkurencije može samo da podstakne razvoj tržišta, poručuju iz kompanije Delta Agrar, komentarišući ulazak nemačkog Tönniesa na srpsko tržište.

Kompanije

Dobit Aerodroma u prvih šest meseci 1,38 mlrd RSD

Beogradski Aerodrom “Nikola Tesla” saopštio je da je u prvih šest meseci 2017. godine ostvario bruto dobit u iznosu od 1,64 milijarde RSD (13,7 miliona EUR), dok je neto dobit

Transport

Air Serbia uvodi novu destinaciju – Ženevu

Nacionalna avio-kompanija Air Serbia najavljuje da će u okviru sezonske promene reda letenja uvesti novu destinaciju – Ženevu.