Dobit AIK banke 3,4 milijarde dinara u 2015. godini

Dobit AIK banke 3,4 milijarde dinara u 2015. godini

AIK banka, koja posluje pod kontrolom MK grupe, u prošloj godini je ostvarila neto dobit od 3,4 milijarde dinara što je rast od 87,8 odsto u odnosu na godinu pre, pokazuju podaci iz nerevidiranih finansijskih izveštaja banke.

Dobit banke u prvih devet meseci iznosila je skoro četiri milijarde, ali je u četvrtom kvartalu zabeležen gubitak usled povećanih otpisa i rezervisanja. Inače, ova stavka na nivou cele godine smanjena je za 40 odsto na 1,9 milijardi dinara.

Prihod od kamata AIK-a u prošloj godini pao je 3,9 odsto na nepunih 10 milijardi dinara, ali je usled opšteg trenda pada kamata i nižih rashoda, profit po ovom osnovu skočio 6,1 odsto na 7,1 milijardu dinara. Prihod po osnovu naknada i provizija porastao je 10,1 odsto na 1,07 milijardi dinara, dok je dobit po ovom osnovu skočila 7,4 odsto na 878,6 miliona dinara.

Aktiva AIK banke, koja drži skoro šest odsto domaćeg tržišta na kraju prošle godine iznosila je 179,1 milijardu dinara (1,47 milijardi evra) što je rast od 3,3 odsto u odnosu na kraj 2014. godine.

AIK banka je sazvala vanrednu skupštinu akcionara za 25. mart, a nedavno je dnevni red dopunjen tačkom za prinudan otkup akcija po ceni od 1.800 dinara. Na ovom nivou tržišna vrednost banke iznosi oko 130 miliona evra.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Novi Zeland: Roboti dostavljaju picu
Next Admiral Group: 1.000 funti svakom radniku

You might also like

Kompanije

Kanadska kompanija zainteresovana za RTB Bor

“Kanadska kompanija Mundoro je zainteresovana za stratešku saradnju i partnerske odnose sa RTB-om, i to pre svega na već poznatim ležištima – Cerovo primarno i Jama u Boru, kao i

IT

Samsung: 8 milijardi dolara za najveću akviziciju u istoriji

Samsung za sumu od osam milijardi dolara preuzima američkog proizvođača auto-delova Harman, objavljeno je danas iz te južnokorejske elektronske kompanije.

Industrija

Rezerve jadarita u Srbiji procenjene na 136 miliona tona

Rezerve jadarita u nalazištu kod Loznice su procenjene na 136 miliona tona, izjavila je menadžerka za spoljne poslove kompanije Rio Tinto, Jelena Aleksić.