Brazil: Dilma Rousseff poručila da nikada neće podneti ostavku

Brazil: Dilma Rousseff poručila da nikada neće podneti ostavku

Predsednica Brazila Dilma Rousseff poručila je u utorak da neće podneti ostavku ni pod kojim okolnostima i izjednačila kampanju za njenu smenu sa “državnim udarom” protiv demokratske vladavine.

“Moja savest je čista, i svima je jasno da nisam počinila nikakvo krivično delo koje bi moglo biti osnova za opoziv”, rekla je ona nakon sastanka sa svojim pravnim timom.

Brazilska predsednica je pozvala Vrhovni sud da ostane nepristrasan u političkom sporu i rekla je da je dozvola objavljivanja snimka njenog telefonskog razgovora sa bivšim predsednikom Luizom Ináciom Lula da Silva predstavljala povredu Ustava i nacionalne bezbednosti.

Ona je kritikovala sudiju koji je dozvolio objavljivanje njenog razgovora sa Lulom, rekavši da je prekoračio svoju nadležnost.

Opozicione partije pokrenule su postupak za opoziv brazilske predsednice pod optužbom da je manipulisala vladinim računima kako bi omogućila vladi da troši više pred izbore na kojima je reizabrana 2014. godine.

Ukoliko njene pristalice ne blokiraju postupak u donjem domu Kongresa ona bi mogla da bude opozvana već u maju.

Brazilski federalni sud izdao je ranije nalog kojim se suspenduje njena odluka o postavljenju bivšeg predsednika Lule za njenog šefa kabineta i ministra uz obrazloženje da bi to ugrozilo sudsku istragu koja je u toku.

Tužilaštvo tereti Lulu za pranje novca i proneveru u okviru istrage o teškoj korupciji u državnoj naftnoj kompaniji Petrobas.

Imenovanje Lule za ministra, odnosno šefa kabineta predsednice, obezbedilo bi mu imunitet od krivičnog gonjenja svih osim Vrhovnog suda, zbog čega su prošle nedelje izbili protesti u nekoliko brazilskih gradova.

Ekonomija Brazila je u najgoroj recesiji u poslednjih nekoliko decenija i gnev građana protiv Russeffove raste u trenutku kada istraga o primanju i davanju mita u državnoj kompaniji Petróleo Brasileiro baca senku na njen najuži krug.

Izvor:Agencije

Previous Dinar stabilan prema evru, NBS intervenisala prodajom 15 miliona evra
Next Samostalni sindikat trgovine protiv rada nedeljom i praznicima

You might also like

Geopolitika

Filipini: Proglašeno “stanje bezakonja”

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte proglasio je danas “stanje bezakonja” u čitavoj državi, nakon što je u njegovom rodnom gradu Davao islamska ekstremistička grupa Abu Sajaf izvršila bombaški napad u kojem

Geopolitika

Kerry pozvao Iran da izmeni svoju spoljnu politiku i pomogne u okončanju rata u Siriji i Jemenu

Američki šef diplomatije iskoristio je priliku boravka u Pesijskom zalivu da pozove Iran “da dokaže svetu da želi da bude konstruktivan član međunarodne zajednice, da doprinese miru i stabilinosti i

Geopolitika

Turska ostaje bez vazdušne podrške SAD na severu Sirije?

Turska je stavila primedbe koaliciji pod vođstvom SAD da pruža nedovoljnu podršku iz vazduha njenim operacijama protiv Islamske države u severnoj Siriji.