Beogradska berza: NIS konačno na zelenoj teritoriji

Beogradska berza: NIS konačno na zelenoj teritoriji

Domaće tržište akcija danas je registrovalo lagani rast vrednosti, a trgovanje je obeležila činjenica da se Naftna industrija Srbije (NIIS) konačno našla na pozitivnoj teritoriji u tekućoj godini.

Ukupan promet u trgovanju iznosio je 8,2 miliona RSD (67 hiljada EUR), dok je indeks Belex15 porastao 0,4% na 605,8 poena.

NIS je nastavio rast vrednosti i četvrti dan zaredom stigavši do psihološke granice od 600 RSD uz promet od 2,8 miliona RSD. Akcije ove najveće kompanije na Beogradskoj berzi dnevni maksimum su dostizale na nivou od 604 RSD što je najviša vrednost ove hartije u tekućoj godini. Već duže vreme prilično je slaba ponuda NIS-ovih akcija te je ukupna tražnja danas bila duplo veća od ponude.

Bečejski Sojaprotein (SJPT) je ojačao 0,2% na 893 RSD uz promet od 1,8 miliona RSD, dok je Energoprojekt holding (ENHL) stigao do 992 RSD uz realizaciju od 1,7 miliona RSD.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je takođe registrovao rast vrednosti od 0,7% na 981 RSD uz neveliko trgovanje od 0,8 miliona RSD. Skroman rast vrednosti od 0,3% registrovao je i Alfa plam (ALFA) koji je blago ojačao na 32.700 RSD uz neveliko trgovanje od 0,2 miliona RSD.

Gubitnik dana bile su prioritetne konvertibilne akcije AIK banke (AIKBPC) koje su pale 30% na 1.050 RSD uz promet od pola miliona RSD. AIK je danas objavio da je prošle godine ostvario neto dobit od neto dobit od 3,4 milijarde RSD što je rast od 87,8% u odnosu na godinu pre, iako je u prvih devet meseci prošle godine krajnji rezultat bio nepune četiri milijarde RSD.

Državne dužničke hartije danas nisu beležile promet.

Previous Mali IPhone jeftin Kinezima, a Indijcima premali
Next Nafta: Rusi ispred Arapa

You might also like

Svetske berze

Bank of America Merrill Lynch: Barel nafte uskoro na 100 dolara

Cene sirove nafte bi mogle uzleteti na 100 dolara za barel već 2019. godine, jer će problemi s isporukama nafte iz Irana i Venecuele verovatno izvršiti pritisak na globalno energetsko

Berza

Evropske berze rastu na početku nedeljnog trgovanja

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija su porasle, što se najviše zahvaljuje jačanju rudarskog i bankarskog sektora.

Berza

Brexit podigao cene zlata za više od 5 odsto, nafta pala

Vest da su građani Britanije na referendumu glasali za izlazak iz Evropske unije podigla je cenu zlata.