Wall Street: Indeksi zatvorili sa malim dobicima

Wall Street: Indeksi zatvorili sa malim dobicima

Cene akcija na Wall Street-u u ponedeljak su blago porasle, nastavljajući najduži pozitivni niz od oktobra 2015. Dow Jones je zatvorio na dobitku od 0,12 odsto, S&P 500 je porastao 0,10 odsto, a Nasdaq indeks 0,28 odsto.

Prošle su sedmice indeksi Dow Jones i S&P 500 dotakli najviše nivoe od kraja 2015. nadoknadivši sve gubitke od početka godine.

Nakon oštrih gubitaka na početku godine, oporavak cena nafte i sirovina u proteklih mesec i po dana podstaklo je rast rudarskog i energetskog sektora, što je stabiliziovalo sveukupno tržište.

Pozitivno na berze uticala je i poruka američke centralne banke o sporijem tempu povećanja kamata u ovoj godini, dok bi privreda trebala umereno rasti, a nezaposlenost padati.

Međutim, novih vesti koje bi podržale daljnji rast cena akcija još uvek nema.

“Mislim da ulagače počinju brinuti visoke promene vrednosti. Obzirom na rastn cena akcija u proteklih pet nedelja, tržište je osetljivo na loše vesti”, kaže Stephen Massocca, direktor “Wedbush Equity Management”.

I dok se očekuje nastavak umerenog rasta američke ekonomije, tržište bi moglo negativno reagovati na eventualne negativne makroekonomske podatkei iz Evrope i Kine, kaže Lisa Kop, iz “U.S. Bank Wealth Management”.

Na oprez investitora ukazuje i slab obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo oko 6,2 milijarde akcijaa, dok u poslednjih 20 dana dnevni obim u proseku iznosio 8,2 milijarde.

Izvor:SEEBiz
Previous Rusija najavila jednostrane udare u Siriji na prekršioce primirja
Next Eksplozije na briselskom aerodromu i metrou: Berze u padu, porasla cena zlata

You might also like

Berza

Dinar ojačao prema evru, srednji kurs 118,4110

Dinar je danas za 0,2 odsto jači prema evru nego juče i zvanični srednji kurs je 118,4110 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Berza

Beogradska berza: Obveznice ponovo generator solidnog prometa

Početak sedmice doneo je skromno trgovanje akcijama, uz neznatan oporavak tržišta, dok su obveznice ponovo generisale gro prometa.

Berza

Skroman pad američkih zaliha spustio cene nafte prema 50 dolara

Cene nafte skliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 50 dolara budući da je trgovce razočarao skroman pad zaliha u SAD.