Stočari na prekretnici: I potrošači zbunjeni niskim cenama mesa u trgovinama

Stočari na prekretnici: I potrošači zbunjeni niskim cenama mesa u trgovinama

Cena mesa na domaćem tržištu je toliko niska da su i potrošači zbunjeni. Stočari posluju ispod granice isplativosti. Šta se zapravo dešava?

Od kada je srpsko tržište otvoreno za uvoz mesa, evropski proizvođači su oborili cene jednostavnom tržišnom logikom.

Trgovinski lanci uvoze meso od evropskih proizvođača koji su ponudili niske cene i navodno – bolji kvalitet. Njihova ekonomska računica je potpuno jasna.

Niža cena proizvodnje u kombinaciji sa većim subvencijama svojih država čini evropsko meso konkurentnijim na našem tržištu. Uvozno svinjsko meso je jeftinije i zbog zatvorenog ruskog tržišta.

Zaštita domaćih farmera

Prema pravilima slobodne trgovine, država nije u situaciji da zaštiti domaće proizvođače, jer bi u slučaju uvođenja carinske zaštite usledile i recipročne mere.

Da bi postali konkurentniji, srpski stočari moraće da se povežu, radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima. Pojedinačni farmeri će teško opstati u ovakvim uslovima tržišne utakmice.

Foto: roda.rs

Foto: roda.rs

“Prethodne dve godine, srpski svinjari nemaju ni gde da plasiraju višak proizvoda jer je, zbog sankcije na relaciji EU – Rusija, evropsko tržište pretrpano svinjskim mesom, a Srbiji je onemogućen transport preko EU na rusko tržište”, kazao je Nenad Budimirović iz Privredne komore Srbije za N1.

On kaže da je sve to snizilo cene svinjskog mesa i tovljenika. “Srbija nema ni logističke centre gde bi se prikupljali svi viškovi u proizvodnji.”

Da bi se domaći farmeri zaštitili od velikih igrača, kao što je nemački Tenis, potrebno je napraviti dobre kooperativne, kupoprodajne i poslovne ugovore.

Poklonjena svinja

Domaći proizvođači ne mogu da pariraju niskim uvoznim cenama svinjskog mesa. Situacija u regionu je dosta slična našoj.

Foto: Goran Jančo, roda.rs

Foto: Goran Jančo, vecernji.hr

U Hrvatskoj, koja je članica Evropske unije, na tržištu se trenutno nude svinje koje niko neće da kupi po ceni od 93 centi po kilogramu, dok je proizvodna cena 1.2 evra. Cena mesa iz uvoza prodaje se po smešnim cenama u trgovinskim lancima, pa domaće svinje niko neće da kupi.

U srpskim trgovinskim lancima svinjski vrat se može pazariti za oko 2.8 evra. U Hrvatskoj je situacija slična, za kilogram svinjskog vrata potrebno je odvojiti 2.13 evra.

Predsednik Saveza uzgajivača svinja u Hrvatskoj, doktor veterine Goran Jančo kaže da kada se od te cene odbije PDV, trgovačka marža, trošak transporta, trošak klanja, trošak prodaje, marketinga, onda dolazimo do zaključka da je to poklonjena svinja. Domaći proizvođači se ne mogu nositi sa takvim cenama.

“Mi pokušavamo na sve moguće načine tražiti alternativu u prodaji svinja, pa smo tako primorani zbog nekvalitetne prodaje svinja otvoriti i mesaru u kojoj ćemo prodavati isključivo sveže svinjsko meso s naših farmi”, objašnjava on za Agrobiz.hr.

Ukoliko ne dođe do neke inicijative, veliki broj farmi će se zatvoriti.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Saudijska Arabija neće dozvoliti da cena nafte ostane iznad 40 dolara
Next Mediji: Ukrajina prodala Hrvatskoj lažne "migove"

You might also like

Energetika i naftna industrija

RWE i Engie – nove špekulacije oko povezivanja

Evropski proizvođači električne energije, nemački RWE i francuski Engie, razmišljaju o povezivanju koje bi moglo da se sprovede svopom akcija, prenosi Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Kompanije

Poljski LOT kupuje Croatia Airlines

Poljska avio–kompanija LOT pregovara o kupovini Croatia Airlines.

Kompanije

Impol Seval do 2025. ulaže 25 miliona evra

Kompanija Impol Seval planira da do 2025. uloži oko 25 miliona evrai kapacitet sa sadašnjih 51.000 tona poveća na 95.000 tona u 2025. godini.