Saudijska Arabija neće dozvoliti da cena nafte ostane iznad 40 dolara

Saudijska Arabija neće dozvoliti da cena nafte ostane iznad 40 dolara

Saudijska Arabija se suočava sa oštrim izborom – ili će dopustiti tržištu da ga slome američki frackeri ili će posmatrati kako američki frackeri uništavaju tržište.

Fracking, metoda vađenja nafte iz škriljaca na velikim dubinama, je zaslužan za povećanje ponude nafte na svetskom tržištu.

Cena nafte doživljava velike promene u poslednje vreme. Naftom se trenutno trguje nešto iznad 41 dolara. Kompanije iz energetskog sektora se oporavljaju, pomažući akcijama na Wall Streetu da dostignu nove visine.

Prema mišljenju Forbesovih analitičara, oporavak cena nafte neće dugo trajati, jer to neće dozvoliti Saudijska Arabija.

Prag tolerancije

Ovoj zemlji je ranije odgovarala visoka cena nafte, “što viša to bolje”, jer će to doneti više prihoda državnoj kasi. Ali to je bilo u dobra stara vremena kada je Saudijska Arabija bila najveći svetski proizvođač nafte i šef OPEC-a. Danas Saudijskoj Arabiji i dalje odgovaraju visoke cene nafte, ali ne previsoke – ne mnogo iznad 40 dolara po barelu.

Taj prag održava američke frackere u životu i dozvoljava SAD da budu najveći proizvođači nafte na svetu, a samim tim i kreatorom cene.

Prema tumačenju Forbesa, Saudijska Arabija će dozvoliti da američke frackere slomi samo tržište radije nego oni tržište. Prošlog meseca je ministar za naftu Ali al-Naimi javno kazao frackerima: tržište će ih slomiti – jer nemaju troškovnu strukturu koja može da izdrži tekući rat cena, koji može da se završi na ceni od 20 dolara.

To je cena proizvodnje barela nafte u Saudijskoj Arabiji.

Prihodi opadaju, a profiti se pretvaraju u gubitke.

Foto: Finance.yahoo.com, Wall Street Journal

Foto: Finance.yahoo.com, Wall Street Journal

Ipak, američki frackeri su pokazali izuzetnu sposobnost suočavanja sa dosadašnjim padom cena. A možda i nastave, naročito oni sa zvučnim bilansom stanja.

Investitori bi trebali da budu dosta selektivniji u klađenju protiv njih u ovom trenutku.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Za Prokop zainteresovano 8 ponuđača
Next Stočari na prekretnici: I potrošači zbunjeni niskim cenama mesa u trgovinama

You might also like

Makroekonomija

Dejan Šoškić: Jačanje dinara nije dobro za najzdraviji deo privrede Srbije

Jačanje dinara prema evru ne odgovara najznačajnijem i najzdravijem delu privrede, koji koristi domaću radnu snagu i domaće repromaterijale i okrenut je izvozu, izjavio je profesor Ekonomskog fakulteta i bivši

Svetske berze

Analitičari prognozirali pad akcija zbog Trumpa, desilo se suprotno

Veliki broj analitičara je tokom prošle godine upozoravao da bi pobeda Donalda Trumpa na predsedničkim izborima mogla da prouzrokuje veliki pad vrednosti akcija na američkom i ostalim tržištima, ali se

Tema dana

Vučić najavio veće subvencije za prerađivačku industriju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas veće subvencije za fabrike koje se bave prerađivačkom industrijom.