Antić i Bajatović: Ispunićemo sve obaveze Srbijagasa, neće biti kazni

Antić i Bajatović: Ispunićemo sve obaveze Srbijagasa, neće biti kazni

Odgovarajući na upozorenje direktora Sekretarijata Energetske zajednice Janeza Kopača, nadležni iz Srbije poručuju da Srbijagas neće morati da se kažnjava, jer će ispuniti sve obaveze u roku.

U suprotnom, Energetska zajednica podneće predlog za usvajanje sankcija protiv Srbije zbog nerazdvajanja delatnosti u Srbijagasu.

Srbija je još 2005. po energetskim dokumentima preuzela obavezu razdvajanja distribucije i transporta, ali su sve vlade to odlagale.

Antić: Nema razloga za brigu

Foto: Aleksandar Antić, srbijadanas.net

Foto: Aleksandar Antić, srbijadanas.net

Ministar energetike Aleksandar Antić tvrdi da do tog scenarija neće doći i da će sve obaveze u roku biti ispunjene. On kaže da nema razloga za brigu, da su svi dokumenti usvojeni, uključujući i one o razdvajanju Srbijagasa na dve kompanije – Trasportgas Srbija i Distribucijagas Srbjia.

Odgovarajući na kritike na račun rukovodstva Srbijagasa da blokiraju razdvajanje kompanije, Antić navodi da je njihovo opravdanje bilo da nisu želeli da to urade u toku gasne sezone kako se ne bi ugrozila stabilnost i sigurnost u snabdevanju potrošača.

Razdvajanje samo formalno-pravno

Šef sektora za gas Srbijagasa Predrag Grujičić je na konferenciji za novinare rekao da je prošle godine ostvaren određen napredak i da je postignut dogovor da ovo javno preduzeće bude razdvojeno pre sastanka Ministarskog saveta Energetske zajednice. On kaže da je do 1. septembra 2015. Srbijagas uspeo samo formalno-pravno da osnuje i registruje dve kompanije samo sa jednim zaposlenim, odnosno direktorom. Grujičić je naveo da te kompanije još nemaju licencu Agencije za energetiku i ne mogu da se bave energetskom delatnošću za koju su osnovane, a Kopač tvrdi da će licenciranje trajati najmanje 10 meseci i da Srbijagas nije još ni tražio licencu.

Bajatović: Ne vidim ni jedan problem

Foto: Dušan Bajatović

Foto: Dušan Bajatović

“Ako nekome smeta što Srbijagas prodaje ruski gas, mi trenutno nemamo drugi izvor gasa jer ne postoje diversifikacije. Tržište je po zakonu Srbije potpuno liberalizovano i dosad se niko ozbiljan nije javio za srpsko tržište. Jednostavno ne vidim načina da nas bilo ko može optužiti za bilo šta – od toga da se beži od restrukturiranja ili do toga da neko drži monopol. Tržište je otvoreno za sve”, kazao je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Prema njegovim rečima, JP Srbijagas trenutno radi uz pomoć Svetske banke i MMF-a.

“Preduzeća su osnovana krajem prošle godine. Pošto mi nismo mogli do kraja da sprovedemo gasnu godinu, mi smo tražili da se ti rokovi pomere na 1. jul”, kazao je Bajatović za Radio Beograd.

Prema njegovim rečima, trenutno su usaglašeni planovi Vlade Srbije, Svetske banke i Srbijagasa da se svi poslovi završe u toku godine.

“Nijedan termin mi u ovom momentu ne probijamo u odnosu na ono što je dogovoreno. Što se tiče razdvajanja i samostalnog funkcionisanja preduzeća, to će biti od 1. jula, a odnosi se na Transportgas Srbija i na Distribuciju gasa Srbija, tako da zaista ne vidim nijedan problem”, naveo je Bajatović.

Sada je na snazi, kako kaže, prelazno rešenje koje je dogovoreno sa Evropskom komisijom i Energetskom zajednicom i koje omogućava realizaciju Drugog i dobar deo Trećeg energetskog paketa.

Drugi energetski paket podrazumeva osnivanje regulatora, koji bi bili neutralni i sami obračunavali tarifu za slanje struje ili gasa, naveo je Bajatović.

On kaže da je to potrebno kako vlasnik prenosa ne obračunava tarifu koliko želi i ucenjuje, jer ima monopol.

“Pošto po Drugom paketu regulatori nisu uspeli da se osamostale, došao je na red Treći paket koji se bavi nezavisnošću regulatora od prenosnika gasa ili struje ili političara. Onog momenta kada Srbijagas bude mogao da razgovara i o imovini, a to je kada se imovina prenese, u tom momentu se stvaraju uslovi za punu primenu trećeg energetskog paketa odnosno da je u vlasničkom smislu transporter odvojen. To neće moći da bude završeno u toku ove godine”, naveo je Bajatović.

“Trenutno Srbijagas uopšte nema svoju imovinu, sva imovina je u vlasništvu Republike Srbije i sad se ta imovina na osnovu novog zakona prenosi na imovinu kompanije, ali je treba popisati i preneti u knjige”, rekao je on.

Izvor: Tanjug
Previous Prodate petogodišnje državne obveznice za 75 miliona evra
Next Evropske berze: Dobri makroekonomski podaci ublažili negativne efekte terorističkog napada u Belgiji

You might also like

Tema dana

Veliko interesovanje za zakup državnog zemljišta u Srbiji

Na javni poziv za zakup državnog zemljišta na period od 30 godina stiglo više od 150 aplikacija, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Industrija

Nova prodaja Industrije konfekcije Iris

Industrija konfekcije, dugmadi i šnala Iris iz Prijepolja i dalje je u potrazi za novim vlasnikom, pa je stečajni upravnik tog preduzeća oglasio njegovu treću prodaju.

Trgovina

METRO Accelerator: Za startap ideje u sektoru maloprodaje do 120.000 evra

METRO i američka kompanija Techstars otvorili su drugi po redu konkurs METRO Accelerator za startap firme koje razvijaju digitalna i tehnološka rešenja za poslovne potrebe u maloprodaji, a priliku da