Planinka ostvarila rekordan profit zahvaljujući Prolom vodi i turizmu

Planinka ostvarila rekordan profit zahvaljujući Prolom vodi i turizmu

Hotelijersko preduzeće Planinka, koje puni i čuvenu „prolom“ vodu, zabeležilo je odlične poslovne rezultate u prošloj godini.

Poslovni prihod kompanije porastao je 12,2 odsto na 1,3 milijarde dinara, dok je poslovna dobit skočila 30,6 odsto na 414,1 milion dinara. Neto dobit kompanije dostigla je rekordan iznos od 384,5 miliona dinara što je skok od 14,5 odsto u odnosu na 2014. godinu.

Skupština akcionara ove kompanije, koja na Beogradskoj berzi vredi 1,5 milijardi dinara (12,5 miliona evra), prošle godine je donela odluku o povlačenju akcija sa berzanskog tržišta uz pravo nesaglasnih akcionara na otkup akcija.

Akcije Planinke, kao i većina drugih hartija, istorijski maksimum na Beogradskoj berzi dostigle su u maju 2007. godine na nivou od 49.800 dinara, dok su najniže vredele na početku svog berzanskog puta 2003. godine kada su koštale 5.500 dinara.

Planinka u svom vlasništvu ima punionicu prirodne Prolom vode, hotele Radan u Prolom Banji i hotele Kopaonik i Jelak u Lukovskoj banji.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Ovo su prosečne plate u regionu i Srbiji
Next Od juna Air Serbia leti za Ohrid

You might also like

Kompanije

IBM zabelezio najniži prihod u poslednjih 14 godina

International Business Machines (IBM) ostvario je u proteklom tromesečju prihode od 18,7 milijardi dolara, što je 4,6 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje i najmanje u poslednjih 14

Banke i finansije

Potop akcija banke “Monte dei Paschi di Siena”

Akcije italijanske banke “Monte dei Paschi di Siena”, koju je od bankrota spasila država, pale su na trgovanju na Milanskoj berzi po objavi rezultata poslovanja.

Industrija

Jedinstvo Sevojno: Skupština odobrila isplatu dividende

Redovna skupština akcionara proizvodno-montažnog preduzeća Jedinstvo iz Sevojna (JESV), održana 28. juna, usvojila je sve predložene odluke koje su bile na dnevnom redu.