Moody’s: Poboljšan kreditni rejting Srbije

Moody’s: Poboljšan kreditni rejting Srbije

Agencija za procenu kreditnog rejtinga Moody’s promenila je kreditni izgled Srbije sa stabilnog na pozitivni, dok je kreditni rejting zadržan na nivou B1.

Prema oceni agencije Moody’s, popravljanju izgleda za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije doprineli su, pre svega, dosadašnja uspešna primena programa fiskalne konsolidacije, implementacija strukturnih reformi, unapređenje institucionalnog okvira i bolji izgledi ekonomskog rasta.

Agencija ističe da je fiskalni deficit u 2015. iznosio 3,8% BDP-a, značajno ispod kvantitativnog kriterijuma postavljenog aranžmanom sa MMF-om i da će se dalje smanjenje fiskalnog deficita ostvariti sprovođenjem strukturnih reformi.

Prema njihovoj oceni, fiskalna konsolidacija biće nastavljena i rezultiraće daljim smanjenjem fiskalnog deficita.

Moody’s navodi da je u 2015. postignut ekonomski rast iznad očekivanog i da je vođen investicijama, što se očekuje i u narednim godinama.

Prema njihovim rečima, takav rast biće podržan stabilnim prilivom stranih direktnih investicija čemu doprinose sprovedene reforme, povoljniji poslovni ambijent i očuvano poverenje u finansijski sistem.

Takođe, ističe se da su ostvareni pozitivni rezultati u smanjenju tekućeg deficita platnog bilansa i da se i u narednim godinama očekuje njegova puna pokrivenost stranim direktnim investicijama.

Nastavak smanjenja eksterne i interne neravnoteže, prema rečima agencije Moody’s mogao bi da u narednom periodu rezultira popravljanjem i kreditnog rejtinga.

Izvor:Agencije
Previous Izumitelj pametnih klupa: Tražimo poslovne partnere
Next Dinar ojačao, danas 122,74 dinara za evro

You might also like

Makroekonomija

Tabaković : Niska inflacija i stabilan kurs dinara u 2017.

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izrazila je uverenje da će u ekonomskom smislu 2017. godinu u Srbiji karakterisati niska inflacija, stabilan devizni kurs i dobar priliv stranih direktnih

Makroekonomija

Srbija od dijaspore i investitora dobija 5 milijardi evra

Do kraja ove godine bi Srbija mogla da inkasira od stranih direktnih investicija i od dijaspore gotovo pet milijardi evra.

Makroekonomija

Inflacija u evrozoni u februaru usporila na 1,2 odsto

Rast potrošačkih cena u evrozoni u februaru je blago usporio na godišnjem nivou zahvaljujući nižim cenama hrane i slabijem rastu cena energije, pokazale su u sredu prve procene Eurostata.