Koliki budžet vam treba za pristojan život?

Koliki budžet vam treba za pristojan život?

Da bi prosečna porodica sa dvoje dece imala pristojan životni standard, potrebno je da oba roditelja zarađuju u proseku oko 980 evra.

Sa 2,9 miliona dinara godišnje, četvoročlana porodica sa dva đaka sebi može da priušti i zimovanje i letovanje, odlaske u bioskop, pozorište, da mesečno uštedi 100 evra, dva puta mesečno da ode u restoran, deci da plati ekskurzije, ali i da istovremeno isplaćuje kredit za stan i automobil.

Tu su i troškovi za automobil, koji samo za gorivo u proseku dostignu 100 evra mesečno. Pod pristojnim životom podrazumeva se i da vaše dete ima sportske aktivnosti, da uči jezike i nosi novu, a ne generacijama nasleđivanu obuću i odeću.

Ova porodica ne letuje na Karibima, već u Grčkoj, ali u hotelu sa tri zvezdice. Ni skijaška destinacija nije ekskluzivna, već je domaća i podrazumeva najam apartmana, a ne pansionski smeštaj.

Tek 5,8 odsto iznad granice

Život bez bahaćenja, ali i bez odricanja koji uključuje letovanja, zimovanja i bogat kulturni program može sebi da priušti tek svaki 17. zaposleni u Srbiji. Svi ostali žive ispod granice pristojnog životnog standarda.

Prema nezvaničnim procenama, jer precizan podatak nema nijedna institucija, kažu da u Srbiji tek nešto više od 100.000 zaposlenih zarađuje više od 120.000 dinara, što je tek 5,8 odsto ukupnog broja građana koji imaju posao.

Izvor: Blic.rs
Previous Raste prihod od turizma
Next Saudijska Arabija spremna za svet bez fosilnih goriva

You might also like

Društvo

Pet grešaka prilikom pregovora o većoj plati

Nikad nije ugodno pregovarati s poslodavcem o povišici i zbog toga često u taj stresan razgovor ulazi se nespreman, a vrlo često se zbog toga razgovor završi negativno po radnika.

Lične finansije

Građani Srbije u martu na štednim računim računima imali 1.138 milijardi dinara

Građani Srbije su na kraju marta 2017. godine ukupno imali na štednim računima u bankama 1.138 milijardi dinara.

Najvažnije vesti

Ko utaji više od 5 miliona dinara krivično odgovara

Udruženje poreskih savetnika Srbije podneće zahtev Ministarstvu pravde da ubuduće limit za podnošenje krivičnih prijava u slučaju poreske utaje ne bude 150.000 dinara, već pet miliona dinara, odlučeno je na