Kakva sudbina čeka Petrohemiju?

Kakva sudbina čeka Petrohemiju?

HIP Petrohemija iz Pančeva čeka restruktuiranje ili stečaj. Zbog pozitivnog poslovanja i razumevanja ključnih poverilaca, sindikalci se nadaju dobrom rešenju.

Dugovi HIP “Petrohemije” Pančevo prema Naftnoj industriji Srbije, Srbijagasu i Lukoilu kao najvećim poveriocima prelaze 400 miliona dolara, pa bi bilo logično da kompanija ukoliko ne nađe rešenje za opstanak početkom leta ode u stečaj. Naročito kad se uz sve to doda činjenica da su svi dosadašnji pokušaji nalaženja strateškog partnera propali.

Menadžment Petrohemije je Ministarstvu privrede ponudio dve opcije oporavka preduzeća: dobrovoljno finansijsko restrukturiranje ili unapred pripremljeni plan reorganizacije.

Fabrika polipropilena

Sindikalisti smatraju da ima mesta optimizmu, jer je poslovanje najvećeg domaćeg izvoznika stabilno i pozitivno.

“Naše sirovine koje koristimo i energenti su jako povoljni, a opet naši pretohemijski proizvodi imaju solidnu cenu. Zahvaljujući tome u prošloj 2015. godini HIP Petrohemija je pozitivno poslovala na mesečnom nivou, i ja se iskreno nadam da će se takav trend nastaviti i u 2016. godini. Petrohemija nema više nikakve subvencije, ali ona uspeva da zaradi svoje plate, uspeva da plati sve svoje troškove i račune, tako da bi bilo ravno samoubistvu da država baci u stečaj Petrohemiju”, kaže Zoran Obradović, predsednik Sindikata inženjera i tehničara “Nezavisnost”.

U Samostalnom sindikatu smatraju da je sada pravi trenutak za izgradnju fabrike polipropilena koja bi omogućila potpunu ekonomsku održivost Petrohemije, iako strateški partner nije pronađen. Vrednost ove investicije, na kojoj rade zvanični organi kompanije, je između 120 i 150 miliona evra.

Izvor: Dnevnik.rs
Previous Svet u kojem roboti investiraju vaš teško zarađen novac
Next Izumitelj pametnih klupa: Tražimo poslovne partnere

You might also like

Kompanije

Morgan Stanley: Rast profitabilnosti, akcije skočile 3 odsto

Investiciona kompanija Morgan Stanley objavila je rezultate poslovanja za drugi kvartal tekuće godine, koji su prilično prevazišli očekivanja investitora.

Banke i finansije

Royal Bank of Scotland pristala da plati SAD-u novčanu kaznu

Royal Bank of Scotland će platiti 5,5 milijardi dolara američkom regulatoru zbog učestvovanja u hipotekarnoj krizi.

Kompanije

Banke sve više zarađuju na provizijama

Banke su smanjile kamate na kredite, ali su zato povećale provizije koje naplaćuju pri odobravanju zajmova. Obrada pozajmice zavisno od iznosa može koštati i do 50.000 dinara.