Kako je Central park multiplikovao cene nekretnina u Njujorku

Kako je Central park multiplikovao cene nekretnina u Njujorku

Urbani parkovi su česti u velikim prenaseljenim gradovima, a Central park u Njujorku je najposećeniji u Americi.

Central park je nastao daleke 1857. godine na gradskom zemljištu. Prvi deo parka koji zauzima centralni deo ostrva Menhetn otvoren je za javnost u zimu sledeće godine.

Foto: Wikimedia.org

Foto: Wikimedia.org

U periodu od 1821 do 1855 populacija u Njujorku se učetvorostručila. Da bi pobegli od gradske vreve, ljudi su imali u opticaju nekoliko otvorenih prostora, uglavnom groblja. Mnogi uticajni Njujorkeri počeli su da spominju potrebu za parkom kao što je Bois de Boulogne u Parizu ili Hyde Park u Londonu.

Foto: Terapija bojama, Flickr

Foto: Terapija bojama, Flickr

Konačno, gradska vlast je odredila 280 hektara (kasnije povećano na 341) od 59-te do 106-e Ulice za formiranje parka. Samo zemljište tada je vredelo više od 5 miliona američkih dolara. Kasnije će se ispostaviti da je investicija u ovaj park dugoročno isplativa.

Foto: Flickr

Foto: Flickr

Central park se prostire na prilično pravougaonoj površini od 3,41 km. Iz ptičije perspektive deluje vrlo impozantno.

Foto: Wikimedia.org

Foto: Wikimedia.org

Danas budžetom ovog parka od 65 miliona dolara godišnje upravlja nevladina organizacija koja se bavi i kompletnim održavanjem parka. Park ne samo što zarađuje i “sam sebe održava”, već je doprineo strmoglavom rastu cena nekretnina na Menhetnu.

Foto: dailymail.co.uk

Foto: dailymail.co.uk

Jedna od najskupljih nekretnina u Petoj Aveniji, izdaje se za 2.000 dolara po kvadratnom metru. U zgradi 15 Central Park West neki stanovi su prodati za više od 5.000 dolara po kvadratnom metru.

Foto: Flickr

Foto: Flickr

Iako park deluje prirodno, kompletno je dizajniran – 25 hiljada drveća, sedam vodenih površina, 94 kilometara staza za hodanje i 36 mostova. Trećina Njujorkera živi na deset minuta šetnje od parka. 

Foto: Flickr

Foto: Flickr

Ali nije uvek bilo tako glamurozno. Do 1974. godine, park je bio poznat kao leglo narkomana. Mnogi građani su bili previše preplašeni da ga posećuju. Sve se promenilo kada je nevladina organizacija, koja i danas upravlja parkom, uzela stvar u svoje ruke.

(Na slici: Donji nivo potpuno fantastične terase Bethesda. Terasu je dizajnirao Calvert Vaux, dok je skulpture radio Jacob Wrey Mould. Kompletna restauracija zdanja urađena 80’ih godina prošlog veka.)

Foto: Flickr

Foto: Flickr

Vremenom se pokazalo da je centralizovano upravljanje parkom dobra ideja, naročito što ne zavisi od gradske vlasti, već od potpuno nezavisne institucije. Nevladina organizacija je u park investirala preko 530 miliona dolara putem donacija i manjim delom od poreskih obveznika (118 miliona dolara). 

Foto: Flickr

Foto: Flickr

Paprene cene u Njujorku ogledaju se i u hotelskom smeštaju. Noć sa pogledom na Central park košta oko 400 dolara u 80 odsto hotela.

Foto: orbitz.com

Foto: orbitz.com

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Saudijska Arabija spremna za svet bez fosilnih goriva
Next Svet u kojem roboti investiraju vaš teško zarađen novac

You might also like

Kompanije

Evropska unija uvela antidamping namete na uvoz čelika iz Kine i Rusije

Evropska unija je uvela danas antidampinške carine na uvoz hladno valjanog čelika iz Kine i Rusije, nakon žalbi proizvođača iz 28-članog bloka da ih taj uvoz isteruje sa tržišta.

Društvo

Svetska banka finansira puteve i energetsku efikasnost

Odbor direktora Svetske banke odobrio je Srbiji kredit od 100 miliona evra (119 miliona dolara) za unapređenje efikasnosti i održivosti infrastrukture.

Agrobiznis

EU odlučila da spasi pčele, upotreba neonikotinoida ubuduće samo u staklenicima

Evropska komisija zabraniće na svojim poljima upotrebu u svetu najčešće korišćenih insekticida. Sada je u EU na snazi privremena zabrana korišćenja tri neonikotinoida a ako predlog Komisije bude usvojen, neonikotinoidi