EBRD će pomoći Srbiji u privatizaciji i komercijalizaciji javnih preduzeća

EBRD će pomoći Srbiji u privatizaciji i komercijalizaciji javnih preduzeća

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD ) i dalje je spremna da podrži privatizaciju i komercijalizaciju javnih preduzeća u Srbiji, izjavio je direktor EBRD u Srbiju Daniel Berg.

“Razgovarali smo sa Vladom Srbije o privatizaciji Telekoma i Aerodroma Nikola Tesla. Postoje i druge kompanije koje bi mogle biti privatizovane, ali Vlada treba da bude realna kada je reč o prodajnoj ceni i da takođe ima u vidu i koristi od dugoročnog rasta, koji može da dođe sa boljim upravljanjem tim preduzećima”, rekao je Berg za Magazin Biznis.

On je ocenio da je Srbija je u poslednjih nekoliko godina stabilizovala svoju ekonomiju i da primena programa sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), podržana strukturnim reformama, daje rezultat.

“Strukturne reforme koje su u toku, koje uključuju i smanjenje finansijskog tereta preduzeća u državnom vlasništvu, doprinose i poboljšanju uslova poslovanja za uspeh privatnog sektora. Nedavno poboljšanje rejtinga na listi o uslovima poslovanja ukazuje na to da se ide u dobrom pravcu. Sve su to pozitivni koraci u pravom smeru”, rekao je Berg.

Kako je istakao, Srbija treba da nastavi da racionalizuje potrošnju javnog sektora, smanji visok nivo nenaplativih kredita i nastavi sa reformama koje mogu da podrže rast privatnog sektora.

EBRD je, podsetio je Berg, ukazala da fiskalna konsolidacija u Srbiji, podržana strukturnim merama, daje rezultate, ali da neki rizici u pogledu fiskalne održivosti još postoje.

“Potrebno je dodatno prilagođavanje kako bi se zaustavio rast javnog duga. To će zahtevati dosledne i dugotrajne reforme javnog sektora, uključujući i državnu upravu, uz završetak restrukturisanja i privatizacije preduzeća u državnom vlasništvu koja predstavljaju teret za budžet. EBRD može da pomogne u procesu privatizacije i restrukturisanja”, kazao je Berg.

On je rekao da EBRD ima 25 odsto vlasništva u Komercijalnoj banci i da zajedno sa drugim akcionarima radi na unapređenju upravljanja tom bankom i planu privatizacije, planirane za 2017. godinu.

EBRD je, kako je dodao, značajan kreditor Elektroprivrede Srbije i zajedno sa Vladom Srbije i rukovodstvom te kompanije radi na sprovodjenju plana njene reogranizacije, a banka je “otvorena da razmotri i mogućnost postprivatizacione modernizacije i investiranja u PKB i slične kompanije sa odgovarajućim strateškim investitorima”.

Berg je kazao da rešavanje problema visokog nivoa nenaplativih kredita u Srbiji zahteva uklanjanje regulatornih prepreka i pronalaženje pravih investitora.

“Unapređenje sudske prakse i povećanje efikasnosti sudskih procesa su veoma važni kako bi banke i potencijalni kupci loših kredita znali koje korake mogu da preduzimaju. Takođe, veća regulatorna rezervisanja u bankarskom sektoru mogu da ohrabre banke da očiste svoje bilanse, a važno je i naći investitore koji imaju iskustva u korporativnom restrukturisanju i mogu da oporave kompanije koje trenutno nisu u stanju da otplaćuju kredite. U tome EBRD može dosta da pomogne”, rekao je Berg.

Izvor:Beta
Previous Sa 50.000 preduzeća povezujemo se inovacijama
Next Velike novine u beogradskim garažama

You might also like

IT

Uhapšen potpredsednik Samsunga zbog korupcije

Vlasti Južne Koreje uhapsile su danas potpredsednika kompanije Samsung Elektronics Lee Jae-Yonga zbog umešanosti u korupcijski skandal koji je doveo do opoziva predsednice Park Guen-Hye.

Najvažnije vesti

Pokrenut stečaj u EI Niš

Stečajni postupak pokrenut je od strane Privrednog suda iako u korporaciji tvrde da imaju obaveze samo prema državi, a da radnicima ništa ne duguju.

Banke i finansije

NBS i China UnionPay potpisuju memorandum o razumevanju

Narodna banka Srbije (NBS) i kompanija China UnionPay potpisaće u ponedeljak, 27. novembra, memorandum o razumevanju.