Na koliko Ikea proizvoda stoji “proizvedeno u Srbiji”?

Na koliko Ikea proizvoda stoji “proizvedeno u Srbiji”?

Na policama lanca Ikea stoje proizvodi samo jedne srpske kompanije. Iz švedske kompanije pozivaju proizvođače na saradnju.

Standard Furniture iz Ćuprije plasirala je svoje oklagije i daske za meso na rafove Ikea. Nekada je Ikea radila sa Simpom iz Vranja, ali je ta saradnja okončana.

Foto: standard-serbia.com

Foto: standard-serbia.com

Ukoliko u međuvremenu ne postignu dogovor sa još nekim proizvođačem, u budućoj prvoj robnoj kući Ikea u Beogradu, od 9.500 artikala, samo na dva će stajati “proizvedeno u Srbiji”.

U kompaniji Ikea kažu da ulažu velike napore kako bi povećala broj domaćih kompanija koje proizvode delove asortimana za njihove robne kuće širom sveta. Kompanija iz Ćuprije prošle godine je za Ikeu isporučila robu vrednu tri miliona evra.

Zašto je tako mali broj srpskih proizvođača?

U Ikei kažu da su potencijali našeg tržišta mnogo veći, “uzimajući u obzir solidnu sirovinsku bazu, tradiciju u drvnoprerađivačkoj industriji i kvalifikovanu radnu snagu”. Ova kompanija je kontaktirala “puno potencijalnih proizvođača” i otvoreni su za saradnju.

Foto: bt.dk

Foto: bt.dk

Jedan od problema je i proizvodni kapacitet, jer Ikea ne prodaje artikle samo u jednoj zemlji, već dobavljač mora biti u stanju da zadovolji potrebe njihove globalne mreže robnih kuća, kojih je trenutno 375.

Tu je i izazov usaglašavanja sa Ikeinim setom standarda, IWAY, koji ne propisuje samo standarde u proizvodnom procesu, već i šire i vodi računa da njihovi dobavljači posluju na odgovoran način prema životnoj sredini i da ispunjavaju sve poreske obaveze i obaveze prema radnicima.

Zainteresovani proizvođaći mogu direktno da konktaktiraju Ikeinu kancelariju u Beogradu ili da se informišu na specijalizovanom portalu supplierportal.ikea.com.

Austrijska kompanija Strabag za nekoliko nedelja počinje gradnju prve robne kuće Ikea u Beogradu i prateće infrastrukture. Završetak radova u Bubanj potoku očekuje se do sredine 2017. godine.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Novosti.rs
Previous U sud­skim spo­ro­vi­ma ne­za­do­volj­ni kup­ci ne­ma­ju šan­se
Next Vojvođanska banka preuzima EFG banku

You might also like

Kompanije

Jedinstvu 95 miliona EUR poslova na projektu odsumporavanja u TENT-u

Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije, Milorad Grčić, i izvršni potpredsednik kompanije Mitsubishi Hitachi Power System, Jasuo Fudžitani, potpisali su u petak Vladi Srbije ugovor o izgradnji postrojenja za

Preduzetništvo

Ovaj proizvođač nema problema sa tražnjom: Uzgaja zelenu salatu, paradajz i jagode

Goran Lazarević iz Odžaka na prostoru od 66 ari u sedam plastenika, u zaštićenom prostoru, uzgaja zelenu salatu, paradajz i jagode.

Kompanije

Toshiba preuzima britanske nuklearne projekte

Kako je izvestio američki portal ‘Power Engineering International’, japanska grupa Toshiba je najavila kako od francuske energetske firme Engie želi otkupiti 40% udela u operatoru predviđenog nuklearnog projekta NuGen.