Wall Street: Nadoknađeni svi gubici od početka godine

Wall Street: Nadoknađeni svi gubici od početka godine

Nakon oštrih gubitaka na početku godine, oporavak cena nafte i sirovina u poslednjih mesec i po dana podstakao je rast akcija u rudarskom i energetskom sektoru, a zahvaljujući tome, stabilizovano je celokupno tržište.

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones indeks provirio u pozitivno područje u odnosu na početak godine, zahvaljujući rastu cena sirovina i padu kursa dolara.

Dow Jones ojačao je 155 bodova, ili 0,90 posto, na 17.481 bod, dok je S&P 500 porastao 0,66 posto, na 2.040 bodova, a Nasdaq indeks 0,23 posto, na 4.774 boda.

Dow Jones i S&P 500 dostigli su juče najviše nivoe od 31. decembra, nadoknadivši sve gubitke od početka ove godine, dok je Nasdaq indeks dostigao najviši nivo od 7. januara.

Nakon oštrih gubitaka na početku godine, oporavak cena nafte i sirovina u poslednjih mesec i po dana podstakao je rast akcija u rudarskom i energetskom sektoru, a zahvaljujući tome, stabilizovano je celokupno tržište.

I juče je cena nafte na američkom tržištu skočila 4,5 posto, na 40,20 dolara, zahvaljujući nadi ulagača da će najveći svetski proizvođači ‘crnog zlata’ na sastanku idućeg meeca postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje.

foto: gigaom.com

foto: gigaom.com

To je podstaklo rast cena akcija u rudarskom i energetskom sektoru, a među najvećim su dobitnicama bile i akcije američkih izvoznika, što ulagači pripisuju slabljenju dolara.

Kako je američka središnja banka u sredu poručila da će usporiti tempo povećanja kamata, kurs dolara juče je pao ispod 111 jena, na najniži nivo u gotovo 17 meseci. Cena evra dostigla je 1,1342 dolara, najviši nivo u pet nedelja.

Zahvaljujući tome, proizvodi američkih kompanija na inostranim tržištima postaju konkurentniji.

“Ovaj uspon akcija podstaknut je slabljenjem dolara. Na vrednosti su dobili sektori kojima pogoduje niži kurs američke valute”, kaže John Augustine, direktor u Huntington National Bank.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se i porukama čelnika Feda u sredu, nakon njihove dvodnevne sednice. Osim što su signalizovali da neće žuriti s povećanjem kamata, poručili su da očekuju dalje umereni rast američke ekonomije i pad nezaposlenosti.

“Rast cena akcija zahvaljuje se pozitivnoj reakciji ulagača na poruke Feda”, kaže David Lefkowitz, analitičar u fondu UBS Americas Wealth Management.

Na većini evropskih berzi cene su akcija juče pale. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 0,91 posto, na 9.892 boda, a pariski CAC 0,45 posto, na 4.442 boda. Londonski FTSE indeks ojačao je, pak, 0,42 posto, na 6.201 bod.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Deset mentalnih vežbi uz pomoć kojih možete da budete pametniji
Next Azijske berze: Rudarski i energetski sektor podižu indekse

You might also like

Berza

Azijske berze: Pad indeksa, brine američka porezna reforma

Azijski indeksi beleže pad na kraju nedelje zbog zabrinutosti u vezi američke porezne reforme.

Berza

Wall Street: S&P indeks nastavlja sa istorijskim rastom

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija blago porasle, pri čemu je S&P 500 indeks dostigao novi najviši nivo u istoriji, a dobro raspoloženje zahvaljuje se nadi ulagača u poresku reformu.

Berza

Dropbox najavljuje IPO

Američka kompanija Dropbox prva je u nizu američkih tehnoloških kompanija koja je odlučila ove godine da izađe na berzu.