Procurele informacije o TTIP

Procurele informacije o TTIP

Evropska komisija moraće da se konsultuje s američkim vlastima pre usvajanja novih zakonskih predloga, piše u dokumentima o trgovinskim pregovorima SAD i EU.

 

Kako mediji prenose, reč je o dokumentima koji su upravo procurili u javnost.

Dokumente je objavila aktivistička i istraživačka grupa Corporate Europe (CEO), a u njima navodno piše da se pregovorima oko predloženog transatlanskog trgovinskog i investicionog partnerstva, poznatijeg pod akronimom TTIP, podrazumeva da će Evropska komisija u svojim rukama imati svu moć odlučivanja i da se parlamentarci zapravo ništa neće pitati. Komisija će tako imati ovlašćenja da odlučuje u kojim oblastima će morati da zatraži mišljenje SAD, što bi značilo da će države članice EU i Evropski parlament biti prilično marginalizovani.

Gubitak suvereniteta Evropskog parlamenta

 

Foto:www.forum-dl21.de

Foto:www.forum-dl21.de

Ovakve informacije bude strah u redovima zemalja članica EU jer bi mogle značiti novi gubitak suvereniteta. S druge pak strane članovi Evropske komisije tvrde da će upravo ovakav dogovor sa SAD doneti pozitivan efekat jer će eliminisati deo nepotrebne birokratije. U ovom slučaju birokratija se odnosi na demokratski izabrane članove Evropskog parlamenta, koje se neće pitati ni za kakva dopuštenja.

U dokumentu se navodi i u kojoj meri velike korporacije i grupe mogu uticati na razvoj regulatorne saradnje.

“Planovi koje razotkrivaju ovi dokumenti daće SAD-u veliku ulogu, a oslabiće briselsko zakonodavstvo i Evropski parlament”, pojašnjavaju iz CEO.

Portparol Evropske komisije ovakve informacije odbacuje: “Ove optužbe su neosnovane i ne odražavaju predlog EU za pojednostavljenje pravila za evropske izvoznike. Tekst regulatorne saradnje biće objavljen uskoro pa svi mogu videti da je ova takozvana analiza potpuno netačna, predstavlja pristrasno mišljenje o radu Evropske komisije i ignoriše stvarnost tekstova Evropske unije “.

Evropska komisija već je bila optužena za zataškavanje

Foto:www.worldmeets.us

Foto:www.worldmeets.us

Ovo nije prvi put da je TTIP došao pod lupu javnosti. U avgustu prošle godine Evropska komisija optužena je za zataškavanje nakon što je odbila da objavi detalje razgovora između njenih zvaničnika i duvanske industrije u pregovorima oko TTIP-a.

 

 

Dokumenti koji su objavljeni na zahtev grupe CEO otkrili su kako se izvršno telo EU sastalo i dopisivalo s lobistima iz British American Tobacco i Philip Morissa. Međutim, dokumenti su otkrili i nešto drugo. Gotovo sav sadržaj, uključujući i imena službenika i duvanskih lobista, pitanja o kojima se raspravljalo, pa čak i datumi kada su sastanci održani, bio je prepravljan. Dokumenti se odnose na tekuće pregovore između EU i SAD-a vezane uz TTIP. Kritičari kažu da će ovaj sporazum, koji za cilj ima smanjiti regulatorne prepreke međunarodnoj trgovini, omogućiti duvanskim divovima preduzimanje pravnih akcija protiv Velike Britanije i drugih evropskih vlada koje pokušavaju da pooštre zakone o pušenju.

Objavljeni dokumenti potpuno zatamnjeni

Dokumenti koji su tada izašli u javnost prepravljeni su do neprepoznatljivosti, gotovo sve stranice bile su potpuno crne. Objavila ih je generalna sekretarka Evropske komisije u svom odgovoru na zahtev grupe CEO za slobodom informacija.

Pregovori sa SADpočeli su još 2013., a Evropska unija pregovara o sličnom sporazumu i sa Kanadom. U Americi je ovaj sporazum poznat pod skraćenicom TAFTA, a onaj kanadski naziva se CETA.

Ovim se sporazumom žele umanjiti ili sasvim ukloniti birokratske prepreke za međusobnu trgovinu i poslovanje SAD i zemalja Evropske unije. TTIP bi, procenjuju pregovarači obe strane, trebalo da EU donese prihod od dodatnih 150 milijardi dolara godišnje, a SAD 120 milijardi dolara. TTIP bi, ugrubo rečeno, kako i sami američki zvaničnici ističu, trebalo da ukloni sve prepreke američkom izvozu u EU.

Zvaničnicima se zamera i što javnost nije upoznata s pregovorima.

 

 

Izvor:B92
Previous Beogradska berza: Blagi rast, NIS zabeležio najveću cenu u poslednja dva meseca
Next U sud­skim spo­ro­vi­ma ne­za­do­volj­ni kup­ci ne­ma­ju šan­se

You might also like

Društvo

Exit 2016. domaćoj privredi doneo 13,94 miliona evra

Direktor i osnivač Exita Dušan Kovačević izjavio je danas da je ovogodišnji Exit festival privredi Novog Sada i Srbije doneo je 13,94 miliona evra.

Najvažnije vesti

Siniša Mali: Grad Beograd dobija novi most, metro realan od 2020.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je da Beograd u narednom periodu očekuju mnogi veliki radovi i brojne novine koje se decenijama najavljuju. 

Društvo

Holandija i Belgija razmenile po deo teritorije

Uz prisustvo članova svojih kraljevskih porodica, Holandija i Belgija su potpisale sporazum o razmeni dela teritorije.