Moody’s: Stabilan rejting evrozone pod pojačanim rizikom

Moody’s: Stabilan rejting evrozone pod pojačanim rizikom

Rejting evrozone verovatno se neće menjati u 2016. i 2017. ali slabljenje efekata fiskalne konsolidacije, ograničen napredak na području strukturnih reformi i sve izraženiji politički rizici ograničavaju mogućnost za njegovo poboljšanje i stvaraju dugoročne rizike, upozorila je u petak agencija Moody’s.

Oprezna ocena agencije nadovezala se na jučerašnje upozorenje predsednika Evropske centralne banke (ECB ) Marija Draghija evropskim čelnicima da monetarna politika sama po sebi neće biti dovoljna da podstakne rast ekonomije te da vlade moraju odrediti svoj deo posla insistiranjem na strukturnim reformama.

Nivo zaduženosti i dalje je visoka a proces razduživanja koči kombinacija slabog ekonomskog rasta i niske inflacije, te ograničeni napredak strukturnih reformi na nivou pojedinih zemalja i na nivou evrozone u celini.

foto: mql5.com

foto: mql5.com

“S obzirom na nisku inflaciju i ograničenu strukturnu konsolidaciju, Moody’s očekuje tek vrlo postupno smanjenje nivoa duga evrozone u godinama do 2020.”, navodi se u izveštaju.

Mogući izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao bi stvoriti dodatne prepreke za reforme unutar Unije i evrozone, dodaju u agenciji.

Očekuju da će ove godine ekonomija evrozone porasti oko 1,5 posto.

Upozoravaju i da je izbeglička kriza dodatni izvor nejedinstva u evrozoni koji utiče na njenu sposobnost da apsorbira udare pojačane političke napetosti unutar zemalja članica i između njih.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Prodaje se preduzeće u stečaju "Anđelija Mišić" iz Koštunića
Next Kuehne Nagel: Promet u 2015. od 16,7 milijardi švajcarskih franaka

You might also like

Makroekonomija

Kako postati država kao što je Irska?

BDP Irske je porastao za 7,8 odsto u prošloj godini, zahvaljujući čemu je drugu godinu zadržala poziciju najbrže rastuće ekonomije u Evropskoj uniji.

Makroekonomija

NBS: Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na jučerašnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 4,0%. Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu faktore i

Makroekonomija

SAD najveći investitor u Australiji

Sjedinjene Američke Države su najveći strani investitor u Australiji, a u tu zemlju su tokom 2016. godine investirale ukupno 860 milijardi australijskih dolara, što predstavlja rast investicija od preko 10