Kuehne Nagel:  Promet u 2015. od 16,7 milijardi švajcarskih franaka

Kuehne Nagel: Promet u 2015. od 16,7 milijardi švajcarskih franaka

Za Kuehne Nagel grupu koja posluje na globalnom nivou, 2015. je bila još jedna uspešna godina. Profitabilnost je dodatno povećana, tako da je zabeležena rekordna dobit za tu godinu.

Zbog jakog švajcarskog franka, neto promet od 16,7 milijardi švajcarskih franaka bio je 4,4% ispod nivoa iz prethodne godine, dok je bruto dobit ostala na prošlogodišnjem nivou. Operativni rezultat (EBITDA) je povećan za 3,6% i iznosio je 1,04 milijardi švajcarskih franaka. EBIT marža je dostigla 5,1%, a cilj je premašen pre roka. Dobit za godinu se povećala za 5,4% (u stalnim valutama za 12,7%) i dostigla je vrednost od 679 miliona švajcarskih franaka, navela je kompanija “Kuehne Nagel” u saopštenju.

Upravni odbor će na godišnjem zasedanju skupštine predložiti dividendu od 5,00 švajcarskih franaka po akciji za poslovnu godinu 2015.

Dr Detlef Trefzger, izvršni direktor kompanije Kuehne Nagel International AG je izjavio da su ponosni što su u ovako izazovnom okruženju uspeli da dodatno povećaju profitabilnost i da još jednom ostvare rekordni rezultat.

Razvoj poslovnih jedinica – Pomorski transport

Na međunarodnom tržištu pomorskog transporta, koje karakterišu veoma nestabilne cene i slab rast, kompanija “Kuehne Nagel” je bila usredsređena na profitabilno poslovanje. U prvoj polovini godine to je dovelo do smanjenja obima poslovanja, ali je to nadoknađeno u drugoj polovini godine povećanjem obima profitabilnog poslovanja na severnoameričkim i unutarazijskim trgovačkim linijama.

Iako je rast evropskog izvoza stagnirao zbog regionalnih razlika u potražnji, kompanija “Kuehne Nagel” je jasno povećala obime prometa do i iz Severne i Južne Amerike. Kada su u pitanju specijalizovana rešenja kao što su rashladne komore i LCL (isporuka manja od kontejnera), kompanija “Kuehne Nagel” je ostvarila dodatni tržišni udeo i ojačala svoju vodeću poziciju. Ukupno, kompanija je ostvarila promet od 3,8 miliona TEU, istu količinu kao i prošle godine, ali sa povećanom profitabilnošću: bruto dobit po TEU povećala se za 5,2%, a marža na obim EBIT-a i bruto zarade (koeficijent transformacije) porasla je sa 30,3% na impresivnih 33,2%. EBIT se povećao za 15,3% u poređenju sa prethodnom godinom.

Avio transport

U avio transportu, kompanija “Kuehne Nagel” je na stagnirajućem do blago opadajućem globalnom tržištu uspešno ostala na svom kursu. Kompanija je povećala količinu tereta za 4,7%, tako da je ona iznosila 1.250.000 tona, čime je potvrdila svoju poziciju druge najveće kompanije za teretni avio transport. Ključni faktor dobrog učinka je usmerenost na avio-transportna rešenja specifična za industriju, što je dovelo do značajnih poslovnih uspeha u farmaceutskom, vazduhoplovnom i sektoru kvarljive robe. KN FreightNet, inovativni online portal, pokazao se kao efikasan novi prodajni kanal. Klijenti širom sveta mogu dobiti ponude za usluge avio transporta, izvršiti rezervaciju mesta i pratiti poslate pošiljke. Povećana profitabilnost u ovoj poslovnoj jedinici se oslikava u koeficijentu transformacije, koji se povećao sa 27,0% u prethodnoj godini na 29,3%; EBIT se povećao za 11,3%.

foto: cardealermagazine.co.uk

foto: cardealermagazine.co.uk

Drumski transport

Poslovni učinak u drumskom transportu ostao je stabilan uprkos izazovnoj tržišnoj situaciji u Evropi. Aktivnosti zbirnog transporta u Nemačkoj, Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu uspešno su proširene. Novi koncept toka poslovanja po principu manje od punog tovara vozila (LTL) i pun tovar vozila (FTL), doprineo je zadovoljavajućem razvoju ove poslovne jedinice. Akvizicija kompanija “ReTrans”, američkog pružaoca multimodalnih rešenja za upravljanje transportom, i “Kuehne Nagel”-a završena je u avgustu 2015. godine, što je bio važan korak u proširenju aktivnosti izvan Evrope. Znatno povećanje obima poslovanja je već ostvareno u četvrtom kvartalu u saradnji sa severnoameričkom organizacijom “Kuehne Nagel”.

Iako je sveukupan razvoj bio pozitivan, postojao je i negativan uticaj novčane kazne koju je organ nadležan za zaštitu konkurencije u Francuskoj izrekao grupi od dvadeset francuskih pružaoca usluga dostave pošiljki zbog kršenja antimonopolskih zakona, uključujući i iznos novčane kazne od 34 miliona švajcarskih franaka koja je izrečena “Alloin Grupi”, francuskoj transportnoj kompaniji, koju je kompanija “Kuehne Nagel” preuzela 2009. godine. Od tog iznosa, 33 miliona švajcarskih franaka se odnosi na vreme pre sticanja “Alloin” Grupe.

“Kuehne Nagel” se uzdržava od takvih poslovnih praksi i ima uspostavljen sveobuhvatan program usklađenosti poslovanja sa propisima, koji je predmet stalnog unapređenja. Smanjenje EBIT-a sa 30 miliona švajcarskih franaka u prethodnoj godini na 7 miliona švajcarskih franaka uglavnom je posledica novčane kazne zbog kršenja antimonopolskih zakona. Kompanija “Kuehne Nagel” je uložila žalbu protiv odluke francuske uprave za zaštitu konkurencije.

Ugovorna logistika

Kompletna rešenja kompanije “Kuehne Nagel” specifična za industriju zadovoljavaju veliku potražnju na tržištu, što potvrđuju nove poslovne pobede u 2015. godini uz dodatni skladišni prostor od približno 860.000 m2. Tri strateške inicijative – fokusiran rast, stalno unapređenje procesa i Master lokacijski plan – pokazale su se kao efikasne. U godini koja je predmet razmatranja, kompanija “Kuehne Nagel” je upravljala sa preko 9,5 miliona m2 skladišnog i logističkog prostora za svoje klijente širom sveta. U isto vreme, neiskorišćeni prostor je smanjen sa 4,2% na 3,5%.

Neto prihod od ugovorne logistike zabeležio je rast po osnovu usklađivanja kursnih razlika od 5,5%, što je iznad proseka na tržištu. Ipak, negativne kursne razlike, koje su posebno uticale na ovu oblast poslovanja, kao i na poslovanje logistike pića u Ujedinjenom Kraljevstvu, značajno su uticale na rezultat. EBIT je smanjen sa 153 miliona švajcarskih franaka u prošloj godini na 119 miliona švajcarskih franaka.

Izvor: GdeInvestirati/eKapija
Previous Moody's: Stabilan rejting evrozone pod pojačanim rizikom
Next Colliers: Krupan internacionalni kapital spušta se u Rumuniju i region Centralnoistočne Evrope

You might also like

Agrobiznis

Kinezi zainteresovani za Agrokor

Rešenje za Agrokorove probleme moglo bi doći iz sasvim neočekivanog smera, tačnije iz Kine. Pri tom uopšte ne insistiraju na većinskom udelu već na udelu koji će im dati “pravo

Kompanije

Airbnb uveo novu ponudu – spavanje sa ajkulama

Airbnb odlučio da putnicima ponudi jedinstveni doživljaj spavanje sa ajkulama.

IT

Microsoft želi pametnije frižidere

Američka kompanija Microsoft objavila je u petak da s nemačkim Liebherrom sarađuje na proizvodnji pametnih frižideraa koji će moći prepoznati namirnice.