Zašto je kupovina preko interneta budućnost

Zašto je kupovina preko interneta budućnost

Kako internet postaje ne samo sastavni, nego i sve veći deo naših života, elektronsko poslovanje postaje sve profitabilnije.

U poslednje vreme ste verovatno čuli kako je prijateljica kupila haljinu preko interneta, kolega pronašao jeftin deo za auto, mobilni telefon ili čak kosilicu za baštu. Ili ste i sami iz Kine naručili lep par minđuša, koje ne biste mogli da nađete nigde u gradu. Možda ste čuli i priču o ljudima koji su počeli da rasprodaju stvari sa tavana preko interneta, a onda to pretvorili u ozbiljan biznis. Zahvaljujući elektronskom poslovanju, tržište više nije ograničeno na prostor u kom se nalazi vaša prodavnica, firma ili radionica.

Ako razmišljate o pokretanju svog biznisa preko interneta ili želite da unapredite poslovanje firme u kojoj radite, evo nekoliko povoljnosti koje nudi elektronsko poslovanje.

Briše granice

Zbog radnog vremena ili obaveza često nam se dešava da ne stignemo do prodavnice pre zatvaranja ili nam je suviše komplikovano da idemo čak na drugi kraj grada. Da ne pominjemo odlazak u drugu državu ili na drugi kontinent. Internet povezuje sve krajeve sveta i prevazilazi sve vremenske zone. U poslu to znači da na vratima vaše prodavnice uvek piše „otvoreno”. Vaši klijenti i potrošači nisu ograničeni radnim vremenom, niti mestom gde se nalazi vaša prodavnica ili poslovnica. Vaše usluge i proizvodi su dostupni svima širom sveta, 24 sata dnevno. Sa unapređenjem ebay i mCommerce servisa, kupovina je moguća i putem mobilnih telefona. Potrošači dakle imaju samo jedno ograničenje ‒ internet konekciju. A ona je danas dostupna gotovo svuda.

Smanjuje troškove

Zajedno sa računima i iznajmljivanjem prostora, mnogi preduzetnici često posluju sa nulom ili su redovno u minusu. To je posebno simptomatično za preduzetnike u manjim mestima i gradovima, koji su ponekad van sezone primorani da zatvaraju radnje. Elektronsko poslovanje vam pruža mogućnost da smanjite ili sasvim eliminišete ove troškove. Uz sve to, smanjuje i broj zaposlenih, s obzirom da jedna osoba može da obavlja više poslova istovremeno. Smanjuju se i troškovi marketinga, jer samo postojanje prodavnice na internetu podrazumeva najbolji mogući marketing. Slanjem cirkularnih e-mailova ili obaveštenja putem društvenih mreža možete lakše i brže razglasiti vest o rasprodaji, posebnim popustima ili novim proizvodima. U fizičkoj prodavnici ili firmi su vam uz internet vrlo često potrebni plakati za izloge, bilbordi, a poželjne su i reklame na televiziji i radiju.

foto: mortgageloanindia.com

foto: mortgageloanindia.com

Olakšava trgovinu

Verovatno i sami ponekad uđete u prodavnicu bez namere da bilo šta kupite, već da prekratite vreme dok čekate sastanak ili prijatelje. No, ipak, ukoliko vas prodavac nije lepo uslužio, to mesto će se naći na listi mesta koja nećete posetiti u budućnosti. Međutim, retko ko „tumara” internet prodavnicama ukoliko ne želi da zaista kupi nešto. Ljudi koji će kontaktirati sa vama u vezi sa nekim proizvodom, najčešće zaista žele da ga kupe. Drugim rečima, oni su vaša ciljna grupa. Komunikacija putem e-maila i live chata vam pruža mogućnost da im odgovarate brzo i efikasno gde god da se nalazite, što u praksi znači veći broj zadovoljnih korisnika.

Olakšava praćenje prodaje

Ne morate da pravite dugotrajne popise i zatvarate radnju da biste saznali koliko ste čega prodali ili da biste analizirali koji je artikl najtraženiji. Te informacije već postoje u analizama do kojih se dolazi klikom. Kada je u pitanju analiza potrošača, tu je poređenje sa prodavnicama nemoguće. U elektronskom poslovanju, zahvaljujući Googleovim analizama, dostupne su vam informacije na osnovu kojih ćete lako sklopiti profil vaših kupaca i bolje definisati ciljnu grupu. To će vam olakšati unapređenje poslovanja i pravljenje delotvornijeg marketinga.

Pruža mogućnost velike prodaje

Da li možete da zamislite da u vašu prodavnicu ili u firmu u kojoj radite uđe Italijan i kupi 60 ogrlica ili 40 pari patika, 20 fotelja? Teško. To je u elektronskom poslovanju sasvim realno. Moguće je da se nekom vlasniku butika u Španiji dopadnu vaše cipele ili određen model i da odjednom poruči veću količinu, kako bi smanjio troškove isporuke. Mnoge firme kod nas i ne slute da njihovi proizvodi, koji ovde ne deluju preterano zanimljivo ili nisu popularni, negde drugde mogu da postanu pravi hit.

Kako internet postaje ne samo sastavni, nego i sve veći deo naših života, elektronsko poslovanjepostaje sve profitabilnije. Značaj poslovanja putem interneta su ozbiljno shvatile i poslovne škole, pa kod nas već postoje edukativni programi koji vam omogućavaju da steknete potrebne veštine i znanja kako biste s lakoćom upravljali prodajom putem interneta.

Izvor: GdeInvestirati/Telegraf
Previous Veća dobit 9 puta zbog smanjenja plata za petinu
Next Socijani slučajevi, a na papiru milioneri

You might also like

Prehrambena industrija

Kada će svinjskom mesu pasti cena?

Stabilizaciju cene svinjskog mesa doneće nov način otkupa.

Energetika i naftna industrija

Izrael raspisao tender za eksploataciju nafte i gasa

Izraelske vlasti su danas formalno otvorile javno nadmetanje za dodelu dozvola za eksploataciju nafte i gasa u 24 nova bloka u Sredozemnom moru.

Politika

Nikolić imenovao pet sudija Ustavnog suda Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić imenovao je pet sudija Ustavnog suda sa liste od 10 kandidata koju je utvrdila Skupština Srbije, objavljeno je u poslednjem “Službenom glasniku”.