Azijske berze: Rudarski i energetski sektor podižu indekse

Azijske berze: Rudarski i energetski sektor podižu indekse

Na azijskim berzama u petak su cene akcija porasle, nadoknadivši sve gubitke od početka godine, dok je dolar i dalje pod pritiskom poruke Feda da neće žuriti s povećanjem cene novca.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u minusu više od 1,5 posto, dok su cene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,1 i 2 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,6 posto, probivši se u pozitivno područje u odnosu na početak godine.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji uspon cena akcija na Wall Streetu, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 dostigli najviše razine od 31. decembra, nadoknadivši sve gubitke od početka ove godine.

Nakon oštrih gubitaka na početku godine, oporavak cena nafte i sirovina u poslednjih mesec i po dana podstakao je rast akcija u rudarskom i energetskom sektoru, a zahvaljujući tome, stabilizovano je celokupno tržište.

Cene nafte i dalje rastu, što se zahvaljuje nadi ulagača da će najveći svetski proizvođači ′crnog zlata′ na sastanku idućega meseca postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje.

Foto: telegraph.co.uk

Foto: telegraph.co.uk

Nakon što je juče cena barela na američkom tržištu skočila 4,5 posto, na 40,20 dolara, jutros je dostigla 40,55 dolara, najviši nivo u tri meseca.

Na londonskom je tržištu, pak cena barela dostigla 41,60 dolara, najviši nivo u ovoj godini.

Cena bakra dostiglla je, pak, 5.075 dolara po toni, najviši nivo u četiri meseca, a sve to postaklo je rast cena akcija u rudarskom i energetskom sektoru.

Jedino su na Tokijskoj berzi jutros cene akcija pale, što je posledica pada kursa dolara prema jenu jer to šteti japanskim izvoznicima, s obzirom da zbog toga njihovi proizvodi na inostranim tržištima postaju manje konkurentni.

A na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom od srede, kada je američka centralna banka poručila da će usporiti tempo povećanja kamata.

“Fed je ublažio poruke u svakom pogledu, od izveštaja o monetarnoj politici, preko komentara predsednice Janet Yellen, do ekonomskih prognoza”, kaže Shuji Shirota, direktor u HSBC-u.

Juče je dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, zaronio na najniži nivo u pet meseci, 94,65 bodova, dok se jutros kreće oko 94,80 bodova.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 111,35 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 113,40 jena. Sinoć je u jednom trenutku, zaronio na samo 110,67 jena, najniži nivo u 16 i po meseci.

Dolar je oslabio i u odnosu na evropsku valutu, pa je kurs evra skočio s jučerašnjih 1,1220 na 1,1313 dolara, nedaleko najviše nivoe u pet nedelja.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Nadoknađeni svi gubici od početka godine
Next Veća dobit 9 puta zbog smanjenja plata za petinu

You might also like

Berza

Azijske berze ojačale drugi dan zaredom, dolar oslabio

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija porasle drugi dan zaredom, zahvaljujući novom rekordu S&P 500 indeksa na Wall Streetu nakon što su SAD i Maksiko postigli dogovor o trgovini.

Berza

Beogradska berza: Dužničke hartije pogurale promet

Danas je zabeležen oporavak prometa na Beogradskoj berzi, zahvaljujući trgovanju državnim dužničkim papirima. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 260,9 miliona RSD (2,1 milion EUR), dok je indeks Belex15 oslabio

Svetske berze

Proizvođači nafte izvan OPEC-a dogovorili rezanje proizvodnje za 558.000 barela dnevno

Jedanaest zemalja prozvođačia nafte, koje nisu članice OPEC-a, dogovorile su se u subotu da smanje proizvodnju nafte za 558.000 barela dnevno, saopštila je ta organizacija.