Wall Street: Fed podstakao rast berzi

Wall Street: Fed podstakao rast berzi

Čelnici američke centralne banke odlučili su na dvodnevnoj sednici zadržati ključne kamate nepromenjene u rasponu od 0,25 do 0,50 posto, a projekcije pokazuju da u ovoj godini očekuju povećanje kamata u dva navrata za po četvrtinu postotnog boda.

Cene akcijaa na azijskim su berzama u četvrtak znatno porasle, a na Wall Streetu je u sredu S&P 500 indeks dostigaoo najviši nivo u ovoj godini, zahvaljujući porukama Feda da neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa i da će američka ekonomija nastaviti umereno rasti. Kurs dolara je pao nakon što je Fed poručio da neće žuriti s povećanjem cene novca.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u minusu 0,7 posto, dok su cene akcijaa u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,4 i 1 posto. Pad cene akcijaa na Tokijskoj berzi je posledica pada kursa dolara prema jenu jer to šteti japanskim izvoznicima, s obzirom da zbog toga njihovi proizvodi na inostranim tržištima postaju manje konkurentni.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcijaa, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 1,9 posto, dostigavši najviši nivo u dva meseca.

Dow Jones je juče ojačao 74 boda, ili 0,43 posto, na 17.325 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,56 posto, na 2.027 bodova, a Nasdaq indeks 0,75 posto, na 4.763 boda.

Kao što se očekivalo, čelnici američke središnje banke odlučili su na dvodnevnoj sednici zadržati ključne kamate nepromenjene u rasponu od 0,25 do 0,50 odsto, a projekcije pokazuju da u ovoj godini očekuju povećanje kamata u dva navrata za po četvrtinu postotnog boda.

To je ohrabrilo ulagače na tržištima akcija, zavisnima od niskih kamata, jer je Fed u decembru, kada je po prvi put od 2006. godine povećao kamate, signalizovao da bi ih u ovoj godini mogao povećati još u četiri navrata.

Uz to, Fed je juče poručio da očekuje nastavak umerenog rasta ekonomije, uz daljnje smanjenje nezaposlenosti, te nešto nižu inflaciju nego što je pre prognozirao.

Upozorio je, takođe, da situacija u globalnoj ekonomiji i na finansijskim tržištima predstavlja rizike. Nije o tome naveo ništa konkretnije, no analitičari kažu kako je jasno da je Fed oprezan zbog nestabilnosti na globalnim tržištima na početku ove godine.

“Većina ulagača očekivala je nešto oštriji ton Feda, no poruke su uravnotežene i, rekao bih, blaže nego što se očekivalo”, kaže Tom Porcelli, ekonomist u firmi RBC Capital Markets.

Foto: telegraph.co.uk

Foto: telegraph.co.uk

Razdoblje jeftinog novca se nastavlja

Na valutnim je tržištima dolar oslabio nakon poruka Feda. Cena američke u odnosu na japansku valutu kreće se jutros oko 112,05 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 113,40 jena.

Dolar je oslabio i u odnosu na evropsku valutu, pa je kurs evra skočio s jučerašnjih 1,1095 na 1,1220 dolara.

Najava da će se razdoblje jeftinog novca nastaviti podstakla je dalji rast cena nafte i sirovina, što je podržalo uspon akcijaa u rudarskom i energetskom sektoru.

Nakon što je juče skočila gotovo 6 posto, jutros je cena nafte na američkom tržištu porasla na 39,38 dolara po barelu, najviši nivo u tri meseca.

Cena bakra porasla je za 1,5 posto, na 5.000 dolara po toni.

Zahvaljujući tome, juče su porasle cene akcija u osam od 10 sektora S&P 500 indeksa, pri čemu su na vrednosti izgubili samo financijski i zdravstveni sektor.

Najviše je skočio rudarski sektor, za 1,7 posto, ahvaljujući rastu cena sirovina, a sledile su cene akcija u energetskom sektoru, s prosečnim rastom od 1,6 posto.

I na većini evropskih berzi cene su akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,58 posto, na 6.175 bodova, a frankfurtski DAX 0,50 posto, na 9.983 boda. Pariski CAC oslabio je, pak, 0,22 posto, na 4.463 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Nemačka zatvorila svoju ambasadu i školu u Ankari
Next Trend na tržištu nekretnina: Prodaj stan, kupi jeftinu kuću u okolini Beograda

You might also like

Svetske berze

Proizvođači nafte izvan OPEC-a dogovorili rezanje proizvodnje za 558.000 barela dnevno

Jedanaest zemalja prozvođačia nafte, koje nisu članice OPEC-a, dogovorile su se u subotu da smanje proizvodnju nafte za 558.000 barela dnevno, saopštila je ta organizacija.

Svetske berze

Azijske berze: Berze skočile, dolar ojačao

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija porasle, zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu nakon odmerenog govora američkog predsednika Donald Trump u Kongresu, dok je dolar ojačao jer se

Berza

Azijske berze: Novi rekordi, investitori optimistični

Na azijskim berzama su u utorak cene akcija dotigle nove rekordne nivoe jer su ulagači optimistični u vezi rasta navećih svetskih ekonomija i zarada kompanija, dok se kurs evra prema dolaru i dalje