Odluka ECB-a donosi jeftinije kredite i u Srbiji

Odluka ECB-a donosi jeftinije kredite i u Srbiji

Potez Evropske centralne banke sniziće cenu zaduživanja i u Srbiji. Ekonomisti savetuju da je sada pravi trenutak da se što veći deo duga refinansira zbog niskih kamata.

Uštede u budžetu Srbije dostižu do 800 miliona evra.

Prvi čovek Evropske centralne banke Mario Draghi odlučan je da privredi omogući više novca i to što jeftinijeg. Ubuduće osnovna kamata euribor biće nula, a umesto 60 milijardi u ekonomiju će da ubrizga sveže odštampanih 80 milijardi evra mesečno, odlučeno je prošle sedmice.

Jeftin novac, povećanje potrošnje je očekivan potez u cilju sprečavanja deflacije, koja je evidentna u Evropskoj uniji.

Ekonomisti očekuju smanjenje kamata i više investicija

Niske stope rasta BDP-a su razlog zašto se ECB odlučila na takve mere. Zaduživanje postaje jeftinije nego što je ikada bilo i to ne samo u evrima, što je direktna posledica mera ECB-a, već takođe i u dinarima, ocenjuju stručnjaci za RTS.

Cene kredita će pojeftiniti, što će odgovarati delu privrede koji namerava nove investicije.

Kako su kamate rekordno niske, predlog je da se barem deo deviznog javnog duga otplati povoljnijim kreditima.

Foto: Gdeinvestirati.com

Foto: Gdeinvestirati.com

 

Ako je prosek zaduživanja u poslednjih četiri, pet godina iznosio od 6 do 7 posto, a po sadašnjim uslovima bi Srbija mogla da se zaduži po kamati od 3 posto. Stručnjaci savetuju da se za deo javnog duga, koji je moguće refinansirati, zemlja zaduži po nižim kamatnim stopama.

Kada bi ceo iznos deviznog dela javnog duga bilo moguće refinansirati, budžetske uštede bi iznosile 800 miliona evra.

Na promenu odluke Evropske centralne banke mogao bi da utiče Fed, koji je danas odlučio da zadrži kamatne stope na postojećem nivou, cene nafte i Kina.

Izvor: Rts.rs
Previous Zakon o ulaganjima: Projektni tim za svakog investitora
Next Dinar bez promene prema evru, danas 123,15 dinara za evro

You might also like

Kompanije

Efektiva: 9 načina kako nas operateri varaju

Kada klijent zaključi ugovor na dve godine, a želi da ga raskine posle dva meseca, operater zahteva da plati i ostalih 18 meseci iako mu uslugu nije isporučio.

Makroekonomija

Standard & Poor’s zadržala ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB-

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Standard & Poor’s (S&P) zadržala je ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB-, uz stabilne izglede za unapređenje kreditnog rejtinga.

Kompanije

Ozbiljno ugrožen opstanak japanske Tošibe

Japanski mediji javljaju da će uzdrmana korporacija “Tošiba” (Toshiba) na kraju fiskalne 2016, koja se završava 31. marta ove kalendarske godine, verovatno ponovo zabeležiti gubitak i prestati da bude platežno