Kurdi proglasili federalni region na severu Sirije

Kurdi proglasili federalni region na severu Sirije

Glavna frakcija sirijskih Kurda proglasila je danas federalni region pod nazivom “Rožava – severna Sirija” u područjima pod njihovom kontrolom na severu Sirije, saopštio je kurdski zvaničnik.

“Rožava” (Rojava) je kudrska reč za tri kantona pod kontrolom Kurda na severu Sirije: Džazira, Kobani i Afrin, preneo je AP.

Nawaf Khalil iz Partije demokratske unije (PYD) rekao je da je federalni region proglašen na kurdskoj konferenciji u gradu Rmeilanu u severnoj pokrajini Hassakah.

Khalil je juče rekao za AP da ta stranka planira da proglasi federalni region u severnoj Siriji i dodao da njegova partija ne lobira za čisto kurdski region, ali da želi da se “model federalizma primeni na sve u Siriji”.

On je naveo da bi u tom planiranom području na severu Sirije živeli i Turkmeni, Arapi i Kurdi.

Federalni region proglašen je u vreme kada se održavaju pregovori u Ženevi između predstavnika sirijske vlade i opozicije o okončanju sukoba u Siriji.

I Vlada Sirije i glavni opozicijski blok odbacili su taj potez.

Proglaćenje kurdskog regiona, kojim bi se tri kurdska autonomna područja spojila u federalni sistem, svakako će uznemiriti susednu Tursku koja strahuje da bi to još više podstaklo separatizam među kurdskom manjinom u toj zemlji.

Izvor:Agencije

Previous Željko Sertić: 10.000 radnih mesta u auto-industriji
Next NBS zadržala referentnu kamatu na postojećem nivou

You might also like

Geopolitika

Kina upozorila na opasnost direktne konfrontacije u Južnom kineskom moru

Kineski ministar odbrane Čang Vanćuen upozorio je na opasnost da zategnuta situacija na Južnom kineskom moru preraste u direktnu konfrontaciju i pozvao vojsku, policiju i stanovništvo da budu spremni da

Geopolitika

Sirija: Kurdi prekrajaju mapu?

Dok vojna alijansa koju predvode trupe SAD-a napreduje u borbi protiv pripadnika Islamske države na severu Iraka, njihovi politički saveznici napreduju ka sopstvenom cilju – dobijanju federalne oblasti u novoosvojenim

Geopolitika

Zamršeni trougao: Rusija, Turska i sirijski Kurdi

Vojna akcija na severozapadu Sirije koju je Turska pokrenula 24. avgusta protiv Kurda, počela je nakon neuspelog državnog udara i približavanja Ankare i Rusije.