Galenika Fitofarmacija u 2015. ostvarila dobit od 873 miliona, rast od 15 odsto

Galenika Fitofarmacija u 2015. ostvarila dobit od 873 miliona, rast od 15 odsto

Zemunski proizvođač pesticida, Galenika Fitofarmacija, uspešno je okončao poslovnu godinu nadmašivši krajnji rezultat postavljen planom.

Fitofarmacija je u 2015. zabeležila poslovni prihod od 3,8 milijardi dinara što je povećanje od 4,6 odsto u odnosu na godinu pre, dok je poslovna dobit povećana za 9,2 odsto dostigavši nivo od 880,3 miliona dinara. Neto dobit kompanije, delimično zahvaljujući rastu ostalih prihoda, porasla je stopom od 15,3 odsto na nepuna 873 miliona dinara.

U ovoj godini, uprava Fitofaramcije predviđa blagi rast prihoda i pad krajnjeg rezultata, u velikoj meri pod uticajem viših nabavnih cena inputa zbog jačanja kursa dolara. Kada je u pitanju dugo očekivani nastup na tržištu EU, ova kompanija je u procesu registracije tri proizvoda čiji nastup na tržištima članica EU očekuje u 2017. godini.

Akcije Fitofarmacije su prošle godine bile jedan od najvećih dobitnika na Beogradskoj berzi sa skokom od 43 odsto, dok u tekućoj godini registruju minus od 3,4 odsto. Po poslednjoj ceni od 2.295 dinara tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 6,06 milijardi dinara (49,2 miliona evra).

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Beogradska berza: Samo AIK sa milionskim prometom, blagi pad indeksa
Next Moskovska berza: Snažan rast indeksa, rublja dosegla četvoromesečni maksimum prema dolaru

You might also like

IT

Tim Cook: Nama kazna, Evropi otkazi

Šef kompanije Apple Tim Cook napisao je, nakon što je izrečena najveća poreska kazna ikad, pismo korisnicima u kom poručuje da odlukom EK stradati radna mesta.

Banke i finansije

Devizne rezerve NBS porasle na 9,79 mlrd evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju februara 2918. godine 9,79 milijardi evra, što je povećanje za 143,3 miliona evra u odnosu na kraj januara.

Najvažnije vesti

EPS: Rashod za zaposlene 40 miliona evra

Pojedina javna preduzeća nisu smanjivala zarade, pokazuje istraživanje Fiskalnog saveta.