Dogovor o sastanku u Dohi pogurao rast cena nafte

Dogovor o sastanku u Dohi pogurao rast cena nafte

Cene nafte su danas povećale dobitke u azijskom trgovanju, posle dogovora ključnih proizvođača o održavanju sastanka u Dohi idućeg meseca na kom će razmotriti ograničavanje proizvodnje kako bi stabilizovali dugotrajan pad cena. 

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u aprilu popela se za 48 centi, ili 1,25 odsto, na 38,94 dolara za barel, dok je severnomorska nafta “brent” za majske isporuke poskupela 18 centi, odnosno 0,45 posto, na 40,51 dolar, prenosi agencija AFP.

Cena WTI nafte je juče porasla za 5,8 odsto, a “brent” je napredovao 4,1 procenat na gotovo 40 dolara za barel. 

Katarski ministar energetike, Mohamed al-Sada, potvrdio je juče da će se članice i nečlanice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) sastati 17. aprila u Dohi, podgrejavši nade u postizanje sporazuma za ublažavanje globalne prezasićenosti ponude.

Foto:www.telegraph.co.uk

Foto:www.telegraph.co.uk

Ovu inicijativu podržava 15 zemalja koje daju oko 73 odsto svetske proizvodnje nafte, rekao je katarski ministar, koji je takođe i predsednik “naftnog kartela”.

Ruski ministar energetuke Aleksandar Novak, koji podržava inicijativu, saopštio je da je Iran nagovestio “spremnost da učestvuje” na sastanku, nekoliko dana nakon što je Teheran objavio da neće razmatrati bilo kakvo zamrzavanje dok otprilike ne udvostruči proizvodnju na četiri miliona barela nafte dnevno.

Analitičar kompanije “Philip fuures”, Daniel Ang, međutim sumnja da će oporavak cena potrajati, jer je tržište i dalje prezasićeno ponudom i jer je još neizvesno da li će proizvođači postići sporazum.

“Tržišni fundamenti za naftu su i dalje slabi, osim ako OPEK ili drugi veliki proizvođači nešto ne učine idućeg meseca”, rekao je Ang za AFP, dodajući da zato smatra da će dalji rast cena naići na poteškoće.
Drugi analitičari ukazuju da će na sastanku biti reči samo o limitiranju a ne o smanjenju proizvodnje “crnog zlata”.

Cene nafte su se oporavile sa gotovo 13-godišnjeg minimuma koji su dotakle u februaru, nakon što su Rusija i Saudijska Arabija pokrenule inicijativu za održavanje sastanka radi dogovora o zamrzavanju proizvodnje.
Vest o održavanju sastanka proizvođača je bacila u zasenak izveštaj o manjem rastu komercijalnih zaliha sirove nafte u SAD nego što je očekivano.

Slabljenje dolara, nakon jučerašnje odluke američkih Federalnih rezervi da ne povećaju referentnu kamatnu stopu, takođe je podržalo cene nafte, budući da je ta sirovina izražena u američkoj valuti postala jeftinija za kupce koji koriste druge novčane jedinice, navodi francuska agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Aleksandar Vučić: Naplata PDV-a veća za 5%
Next Željko Sertić: 10.000 radnih mesta u auto-industriji

You might also like

Berza

Evro na najnižem nivou prema dolaru u dve sedmice

Evro je u petak zatvorio prvo tromesečje 2017. na nivou 1,0652 dolara, što njegov najniži nivo u poslednje dve sedmice, dok je na kvartalnom nivou evropska valuta na dobitku 1,28%

Svetske berze

Azijske berze: Oprezna trgovina, blagi skok indeksa

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno, pri čemu slabljenje dolara podstiče rast cena sirovina, što pozitivno utiče na rudarski i energetski sektor.