Za sanaciju štete od poplava 12.000 dinara po hektaru

Za sanaciju štete od poplava 12.000 dinara po hektaru

Vlada Srbije obezbedila je 12.000 dinara po hektaru kao pomoć za otklanjanje posledica nedavnih poplava, kaže ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković i ističe da se traže dodatna sredstva.

Ona je gostujući na RTS-u kazala i da je Vlada ukupno obezbedila 290 miliona dinara pomoći, ali da razgovara sa donatorima koji bi dali dodatna sredstva.

Prema procenama, poplavljeno je 6.000 hektara, od čega su polovina njive pripremljene za prolećnu setvu, deo su usevi, voćnjaci i malinjaci, ali tačni podaci će se znati kada Komisije za procenu štete završe posao na terenu, kaže ona.

“Nismo imali značajnije štete u stočarstvu, a to je rezultat toga što su poljoprivrednici na vreme izmestili životinje iz ugroženih zona”, rekla je Bogosavljević Bošković.

Ona je dodala i da poljoprivrednici treba da prijave štetu Komisijama za procenu štete pri lokalnim samoupravama, a na osnovu prijave Komisije će izaći na teren i uraditi procenu štete.

Prema njenim rečima, objedinjene prijave će zatim biti poslate Kancelariji za javna ulaganja, a sama ispata štete ići će preko Uprave za agrarna plaćanja pri Trezoru narodne banke Srbije.

Ministarka je dodala da proizvodi sa poplavljenog zemljišta nisu za upotrebu.

Izvor:N1
Previous Wall Street: Prognoza Morgan Stanleya podigla Apple
Next Azijske berze: Oprez uoči poruka iz Feda

You might also like

Agrobiznis

FAO prognozira skok uvoza hrane u 2017. godini

Ponuda i potražnja za hranom na globalnim tržištima trenutno su uravnotežene, ali će vrednost uvoza ove godine skočiti zbog viših troškova transporta i većeg obima uvezene hrane, procenjuje agencija FAO.

Agrobiznis

Uzgoj GMO ostaje izričito zabranjen u Srbiji

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić poručio je da građani Srbije nemaju razloga da se plaše ukoliko dođe do izmene propisa o prometu genetski

Najvažnije vesti

Ministar Nedimović: Deo penzijskog duga poljoprivrednika biće otpisan

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da dug poljoprivrednika po osnovu penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja iznosi 185 milijardi dinara, da će deo biti otpisan, kao i da će