Wall Street: Prognoza Morgan Stanleya podigla Apple

Wall Street: Prognoza Morgan Stanleya podigla Apple

Američko tržište juče je bilo u znaku opreza uoči današnje sednice Feda.

Dow Jones je jučer ojačao je 22 boda, ili 0,13 posto, na 17.251 bod, dok je S&P 500 oslabio 0,18 posto, na 2.015 bodova, a Nasdaq indeks 0,45 posto, na 4.728 bodova.“Uključili smo auto-pilot dok u sredu poslepodne ne doznamo ishod sednice Feda. Nije neobično da je tržište mirno uoči značajnih objava”, kaže Art Hogan, strateg u firmi Wunderlich Securities.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obim trgovanja. Na američkim je erzama vlasnika juče zamenilo samo oko 6,5 milijardi akcija, dok prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosi 8,2 milijarde.

Uoči poruka čelnika Feda, akcije manjih kompanija bile su pod većim pritiskom nego velikih jer investitori nastoje smanjiti rizik, kaže Mohannad Aama, direktor u firmi Bearn Capital Management.

Najviše je juče, 1,6 posto, pao indeks zdravstvenog sektora, što je ponajviše posledica pada cene akcije Valeant Pharmaceuticalsa za 51 posto, nakon što je ta kanadska kompanija smanjila procene prihoda u ovoj godini i upozorila na rizik da neće moći platiti deo dospelih dugova.

foto: e-typos.com

foto: e-typos.com

Cene akcija u rudarskom sektoru pale su prosečno 0,8 posto jer su pale cene sirovina zbog strahovanja ulagača da je ponuda i dalje veća od potražnje, s obzirom da se usporava rast globalne ekonomije.

Među najvećim je dobitnicama bila akcija Applea, koja je poskupela 2 posto, jer su analitičari Morgan Stanleya procenili da potražnja za iPhoneima na početku marta jača više nego što se očekivalo.

Na evropskim su berzama cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,56 posto, na 6.139 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,56 posto, na 9.933 boda, a pariski CAC 0,75 posto, na 4.472 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Princ Charles i vojvotkinja od Cornwalla danas u Beogradu
Next Za sanaciju štete od poplava 12.000 dinara po hektaru

You might also like

Berza

Azijske berze: Ulagači na oprezu, nafta i dolar u padu

Na većini azijskih berzi cene akcija su u ponedeljak porasle, no trguje se oprezno zbog oštrog pada cena nafte, a pod pritiskom je i američka valuta.

Berza

Bitcoin dostigao najvišu vrednost, Bitcoin Cash pao za 67 odsto

Najpopularnija kriptovaluta na svetu dostigla je novu najvišu vrednost uprkos inicijalnim zabrinutostima investitora zbog nedavnog raspada i stvaranja nove virtuelne valute Bitcoin Cash.

Berza

Azijske berze: Oprezna trgovina, funta pod pritiskom

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, dok je britanska funta pod pritiskom jer su ulagači suzdržani uoči predstavljanja plana premijerke Therese May o izlasku Britanije iz Evropske unije.