Švajcarci investirali u Srbiju milijardu evra

Švajcarci investirali u Srbiju milijardu evra

Zamenica ambasadora Švajcarske u Beogradu Paolin Mentone, izjavila je juče u Svilajncu da su investicije Švajcarske u Srbiji u poslednje tri godine udvostručene i dostigle gotovo milijardu evra.

Oko 150 kompanija ima investicije u Srbiji, a prevlađuju mala i srednja preduzeća, objasnila je Mentone, posle svečanog potpisivanja ugovora o otvaranju Fabrike precizne mehanika kompanije “PM Tehnik” iz Švajcarske u Industrijskoj zoni “Veliko Polje” kod Svilajnca.

Ugovor o otvaranju fabrike su potpisali direktor fabrike Mike Kugler i direktorka Slobodne zone u Svilajncu Tijana Jovanović.

Potpisivanju ugovora prišutovao je i predsednik opštine Predrag Milanović sa saradnicima i direktor Slobodne zone Srbije Milan Ristić.

Dolazak kompanije “PM Tehnik” i Mikea Kuglera je “dobar znak da Srbija nudi odlične uslove za nove investicije, odličnu infrastrukturu, koja se i ovde vidi, kvalifikovanu radnu snagu i dobre veže sa Švajcarskom što je veoma važno kada je u pitanju izvoz iz Srbije”, istakla je Mentone.

Švajcarska ima jaku privredu zahvaljujući tome što je ona razvijena u malim gradovima, kakav je i Svilajnca, dodala je ona i napomenula da “Svijalnac ima jaku dijasporu u Švajcarskoj i potpuno je prirodno što je ova investiocija stigla ovde iz Švajcarske”.

foto: pcpress.rs

foto: pcpress.rs

Ona je istakla da švajcarske firme sa sobom donose “dosta inovacija i naprednih tehnologija”.

Fabrika “PM Tehnik”, proizvodiće delove za železnice, zapošljavaće 50 radnika, a vrednost investicije je dva miliona evra.

Predsednik opštine Milanović je ocenio da je “današnji dan, dobar dan za Svilajnac, opštinu kojoj je cilj da privuče što više stranih investitora, da zaposli ljude i da ti ljudi budu dobro plaćeni za svoj rad”.

Mašine za Fabriku “PM Tehnik” treba da stignun “za najviše mesec dana posle čega se očekuje i početak proizvodnje”, istakao je Milanović.

Milanović, Mentone i Ristić posetili su u “Velikom polju” fabriku za proizvodnju kornišona, firme “Tri stan fresh produce” iz Švajcarske, koja godišnje tržištu isporuči pet miliona tegli ove vrste krastavaca.

U Industrijskoj zoni “Veliko polje” fabriku ima i Kompanija “Panasonic” koja zapošljava 390 radnika, sa namerom da ove godine proširi proizvodnju i poveća broj zaposlenih.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Pet mogućih razloga za povlačenje ruskih snaga iz Sirije
Next Mladima nedostaju veštine, ali su dobro obrazovani

You might also like

Makroekonomija

Stručnjaci: Preskupo za Srbiju da subvencioniše strane investitore

Ekonomista Milojko Arsić i ekonomski analitičar Milan Ćulibrk ocenili su da izdvajanje iz državnog budžeta za subvencije stranim investitorima u Srbiji predstavlja skup i neefiksan način privlačenje stranih investicija.

Najvažnije vesti

George Soros se kladi na pad Wall Streeta

Milijarder George Soros, koji je slavu stekao kada se pre 25 godina kladio na pad britanske funte, i tako je oborio, sada se kladi na pad Wall Streeta.

Makroekonomija

Američki milioner kupio ruske hartije od vrednosti u rubljama

Jim Rogers, kojeg mnogi smatraju ekspertom za ekonomska pitanja, investirao je u ruske državne obveznice izražene u rubljama, radije nego u ruske evroobveznice koje su nominovane u dolarima ili evrima,