Srbija može da uštedi 60 miliona evra godišnje

Srbija može da uštedi 60 miliona evra godišnje

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov izjavio je da bi Srbija proizvodnjom energije iz biomase mogla da zameni oko 2,5 miliona tona nafte.

Kako je rekao, time bi uštedeli više od 60 miliona evra godišnje.

“Zamislite kada bismo se barem na selu vratili grejanju na biomasu. Evo vam podatak, jedna bala sena zamenjuje 3,5 kilograma nafte. Nama svake godine rastu energenti na njivama, a mi uvozimo skupi gas i naftu”, rekao je Vrebalov na međunarodnoj konferenciji “Biomasa – Kako je najbolje iskoristiti” u Novom Sadu.

On je dodao da se Srbija ugleda na dobre evropske primere korišćenja biomase, ali i da zaboravlja očiglednu činjenicu da se do juče u vojvođanskim selima u pećima ložila slama i kukuruzovina.

foto: lifepressmagazin.com

foto: lifepressmagazin.com

“Mi smo društvo zarobljenih resursa i ključno pitanje je kako povezati tradiciju i nove tehnologije. Kroz projekte unapređenja energetske efikasnosti i uvođenja obnovljivih izvora energije, mi se u stvari vraćamo tradiciji”, ocenio je Vrebalov.

Predstavnica Skupštine evropskih regiona Sonja Stin kazala je da Evropa najstoji da održi energetsko jedinstvo i stabilnost i da joj je za to neophodna veća energetska efikasnost.

Za vreme trajanja konferencije, u holu Skupštine Vojvodine održan je i mini sajam energetike na kome su se predstavili domaći i strani preduzetnici u toj oblasti.

Stručni međunarodni skup posvećen korišćenju biomase zajednički su organizovale Skupština Vojvodine i Skupština evropskih regiona (AER).

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Brexit: Švajcarski franak najbezbednija luka za devize
Next Kako uštedeti oglašavanjem na Facebooku?

You might also like

Društvo

Tople probe u Beogradu od 2. oktobra

Početak grejne sezone zvanično počinje 15. oktobra, ali će Beogradske elektrane obaviti funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja, počev od ponedeljka, 2. oktobra do utorka, 10. oktobra.

Kompanije

Vrbas: Toplane preko komšijskog zida nezakonito naplaćuju grejanje

Iako ga je Ustavni sud proglasio neustavnim, Nadzorni odbor JKP “Standard” iz Vrbasa, usvojio je novi-stari Pravilnik o pružanju grejnih usluga.

Kompanije

Proizvodnja gasa u Elemiru veća 10 odsto, smanjena emisija CO2

Naftna industrija Srbije (NIS), otvaranjem aminskog postrojenja u Elemiru kod Zrenjanina, poboljšala je obim proizvodnje gasa za 10 procenata u Pogonu za pripremu i transport nafte i gasa, poručili su