Razmena Francuske i Srbije 750 miliona evra, cilj milijarda

Razmena Francuske i Srbije 750 miliona evra, cilj milijarda

Saradnja Francuske i Srbije je sve bolja, robna razmena je u 2015. dostigla 750,4 miliona evra, a cilj je da vrlo brzo dostigne milijardu evra.

Saradnja Francuske i Srbije je sve bolja, robna razmena je u 2015. dostigla 750,4 miliona evra, a cilj je da vrlo brzo dostigne milijardu evra.

Ukupne investicije iz Francuske dostigle su 800 miliona evra, u Srbiji radi oko 100 firmi koje imaju francuski kapital, a zapošljavaju oko 10.000 radnika, rečeno je uoči radnog ručka kome prisustvuju guverner NBS Jorgovanka Tabaković i ambasadorka Francuske u Beogradu Christine Moro, a organizuje Francusko-srpska privredna komora.

Moro je istakla i da je u prošloj godini robna razmena Srbije i Francuske rasla u oba smeta, i to za oko 20 odsto.

“Uprkos krizi, robna razmena nikad nije prestla da se razvija od 2009, a u prošloj godini je dostigla 750,4 miliona evra. Možete i sami pretpostaviti, naš cilj je da dostignemo nivo od milijardu evra u što kraćem roku”, rekla je Moro.

Ekonomska pitanja će, ocenila je ona, biti goruća tema kada su u pitanju odnosi dve zemlje, jer će naredna konferencija o regionalnoj saradnji, koja je u prethodne dve godine održana u Berlinu i Beču, ove godine biti u Parizu.

“Glavna tema će biti razvoj infrastrukture na Zapadnom Balkanu. Planirano je da se jedan dan posveti promovisanju privrednih aduta Srbije u Francuskoj, što je prilika za sklapanje novih ugovora”, rekla je ona i istakla da su prednosti Srbije geografski položaj, kvalitetni radnici, a tu je i spremnost države da olakša poslovanje.

“Srbija takođe ima i solidan bankarski sistem, kamate su bitno pale, a inflacija je niska i stabilna”, rekla je Moro i dodala da je uloga NBS u tom pogledu presudna.

foto: dnevnevesti.rs

foto: dnevnevesti.rs

Guvernerka Tabaković je podvukla da je NBS stvorila dobru investicionu klimu za sve finansijske usluge i da supervizija, koju sprovodi centralna banka, doprinosi jačanju tržišta i boljoj zaštiti svih učesnika.

“Sigurna sam i da članovi Francusko-srpske privredne komore kad god su u prilici da u Srbiji koriste usluge banaka, dobrovoljnih penzijskih fondova, lizing kuća, prepoznaju i rad i rezultate NBS na uređenju i stabilnosti”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, NBS se trudi da ostvari kontinuiran uticaj na podsticajnu klimu u Srbiji.

“Odgovorni smo i za postizanje i održavanje stabilnosti cena”, navela je ona i objasnila da je cenovna stabilnost ostvareni cilj NBS u 2015, da je inflacija u toj godini u proseku iznosila 1,9 odsto.

“Očekujemo da inflacija ostane niska i stabilna i u ovoj godini. Imperativ je očuvanje realne vrednosti plata i penzija i stvaranja predvidivosti za poslovanje”, rekla je guvernerka.

Tabaković je rekla da veće oscilacije kursa otežavaju očuvanje cenovne stabilnosti, te da stabilnost kursa u Srbiji nema alternativu.

Ona je navela i da je NBS smanjila referentnu kamatnu stopu od maja 2013, čime je otvoren prostor za oporavak kreditne aktivnosti, što je bio faktor ubrzanja rasta.

Rast je, kako je dodala, potpomognut i neto stranim investicijama koje su u 2015. iznosile 1,8 milijardi evra, što je prema njenim rečima, rast od 45,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug

 

Previous Mladima nedostaju veštine, ali su dobro obrazovani
Next John Hardy: Pokidani nervi trgovaca devizama posle sastanka ECB

You might also like

Makroekonomija

Previsoke plate radnika muče finsku ekonomiju

Finski zvaničnici upozoravaju da visoke plate u toj zemlji predstavljaju problem konkurentnosti privrede.

Makroekonomija

Christine Lagarde: Brexit je rizik po svetsku ekonomiju

Potencijalni izlazak Britanije iz Evropske unije predstavlja rizik po već slabu svetsku ekonomiju, izjavila je direktorka MMF-a Christine Lagarde.

Najvažnije vesti

Evropska komisija predložila nove propise za elektronsku trgovinu

Evropska komisija je u četvrtak predložila nova poreska pravila kako bi podstakla elektronsku trgovinu i podržala preduzeća koja rade preko interneta u 28 članica EU.