Sirijska opozicija “nije protiv” direktnih pregovora sa vladom u Damasku

Sirijska opozicija “nije protiv” direktnih pregovora sa vladom u Damasku

“Sirijska opozicija nije protiv direktnih pregovora sa vladom u Damasku”, prenose svetske agencije izjavu portparola glavne opozicione grupe Salima al-Muslata

Mi nismo protiv početka direktnih pregovora”, rekao je on.

Sirijska opozicija pozdravila je sinoć objavu Rusije da će početi da povlači snage iz Sirije i ocenila da će to mirovnim pregovorima dati pozitivan podsticaj.

“Ukoliko se ozbiljno bude sprovelo povlačenje, to će pregovorima dati vetar u leđa”, izjavio je al-Muslat

Visoki predstavnik Ujedinjenih nacija za Siriju Staffan de Mistura započeo je u utorak uveče sastanak sa predstavnicima vodeće sirijske opozicione grupe HNC (Visoki komitet za pregovore).

Na početku drugog dana obnovljenih mirovnih pregovora o Siriji pod okriljem UN, Mistura je održao minut ćutnje kako bi obeležio petu godišnjicu od izbijanja rata u Siriji.

Izaslanik UN održao je u ponedeljak odvojeni sastanak sa predstavnicima sirijskih vlasti.

Mnogi analitičari procenjuju da su obnovljeni mirovni pregovori u Ženevi najbolja šansa za okončanje petogodišnjeg nasilja u Siriji. U sukobima je do sada poginulo 250.000 ljudi, dok je nekoliko miliona Sirijaca moralo da napusti svoje domove.

Izvor:Agencije
Previous Da li treba brinuti zbog kursa dinara?
Next Prokopijević: Zašto bismo plaćali nekoga da radi ako ne zna da radi?

You might also like

Geopolitika

Kineski predsednik u dvodnevnoj poseti SAD

Predsednik Kine Si Đinping (Xi Jinping) dolazi danas u dvodnevnu posetu SAD gde će se sastati sa američkim kolegom u odmaralištu Donalda Trampa u Floridi.

Geopolitika

Britanija obavestila Brisel da odustaje od predsedavanja Evropskom unijom

Britanija je, nakon referenduma prošlog meseca na kojem su građani podržali Brexit, odustala od predsedavanja Evropskom unijom, koje je trebalo da preuzme sledeće godine, a ambasadori EU će se sastati

Geopolitika

SAD povećavaju vojno prisustvo u istočnoj Evropi, Rusija odgovara novim divizijama

Sjedinjene Države planiraju da povećaju vojno prisustvo duž istočnih granica NATO-a, u okviru napora da se osiguraju saveznici u regionu koji Rusiju smatra pretnjom, saopštila je danas američka vojska.