Revidiran nacrt zakona o radu Francuske

Revidiran nacrt zakona o radu Francuske

Francuski premijer Manuel Valls predstavio je revidirani nacrt zakona o radu, kojim je izašao u susret sindikatima posle masovnih protesta.

Sindikati su masovno bili protiv najavljenih vladinih mera, javlja Reuters.

Prema revidiranoj verziji, vlada više neće uvoditi ograničenja na visinu otpremnine koja se isplaćuje otpuštenim radnicima, već će ona u budućnosti postojati samo kao neobavezujuća smernica, prenosi britanska agencija Reuters.

„Želim nov početak za ovaj zakon. Reforme su zahtevan proces, u kom se radi o iznošenju predloga, diskusiji i slušanju“, izjavio je Valls predstavnicima sindikata.

foto: simmonsmattressgallery.ca

foto: simmonsmattressgallery.ca

Najnovije reforme će, prema tvrdnjama vlade u Parizu i poslovnih lidera, ohrabriti kompanije da angažuju veći broj radnika sa ugovorima na neodređeno, umesto onih sa ugovorima na određeno vreme, što će doprineti obaranju stope nezaposlenosti koja je u Francuskoj iznad deset odsto.

Međutim, uprkos današnjim ustupcima, sindikati CGT i FO su poručili da bi vlada trebalo u potpunosti da odbaci ovaj zakon, najavljujući mogućnost održavanja novih protesta u narednim nedeljama.

Protekle nedelje, desetine hiljada ljudi su protestovale širom Francuske protiv namere predsednika François Hollandea da uvede izmene u radnoj nedelji od 35 sati.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous MIPIM za početnike (2)
Next SAD: Za svaki potrošeni dolar na marihuanu, ekonomija zemlje prihoduje tri dolara

You might also like

Lične finansije

Penzije u Srbiji skočile za 7,8%, a u Crnoj Gori za 100%

Najveći rast penzija u poslednjih deset godina i plata imali su građani Crne Gore i Makedonije, a mi najmanji.

Društvo

Beograd dobio laboratoriju za otkrivanje urođenih bolesti kod beba već u prvim danima

U GAK Višegradska danas je otvorena Nacionalna laboratorija za skrining urođenih metaboličkih, endokrinih i drugih bolesti novorođenčadi, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je ovo važan dan za

Društvo

London: Takse za vozila koja zagađuju

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan rekao je da će London uvesti taksu od 10 funti za automobile koji mnogo zagađuju, a ulaze u centralne delove Londona.