Putin naredio povlačenje ruskih snaga iz Sirije

Putin naredio povlačenje ruskih snaga iz Sirije

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je povlačenje većeg dela ruskih snaga iz Sirije i saopštio da je vazdušna intervencija uglavnom postigla svoje ciljeve, javljaju agencije.

Mislim da su zadaci postavljeni ministarstvu odbrane generalno ispunjeni. Zato naređujem da počne povlačenje većeg dela naših vojnih snaga iz Sirije”, izjavio je Putin juče na sastanku sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom i ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, prenosi TAS S.

On je istakao da Rusija treba da intenzivira ulogu u mirovnom procesu kako bi se okončao sukob u Siriji.

Putin je Lavorvu naložio da intenziriva učešće Rusije u organizovanju mirovnog procesa u Siriji.

“Tražim od ruskog Ministarstva spoljnih poslova da intenzivira učešće Rusije u organizovanju mirovnog procesa kako bi se rešila situacija u Siriji,” rekao je Putin.

Rusija će zadržati centar za kontrolu letenja na sirijskoj teritoriji kako bi pratila sprovođenje primirja, saopšteno je iz Kremlja.

I ruski vojnici koji ostanu u Siriji će biti angažovani na praćenju primijra, a ruske baze u Tartusu i Hmeimu u Siriji će nastaviti da rade rutinski, rekao je Putin.

“Naša mornarička baza u Tartusu i vazdušna baza na aerodromu Hmeim delovaće u rutinskom režimu. One treba da budu zastićenje sa kopna, mora i iz vazduha”, rekao je ruski predsednik.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Putin pozvao telefonom sirijskog predsednika Bašara al Asada kako bi ga informirao o odluci Rusije, preneo je Rojters.

Putin i Asad su izrazili nadu da će pregovori sirijske vlade i opozicije u Ženevi doneti konkretne rezultate.

Asad: Ruske snage neće potpuno napustiti Siriju

Sirijski predsednik Bašar Asad izjavio je danas da da će Rusija smanjiti vazduhoplovne snage, ali da neće potpuno napustiti Siriju, javila je sirijska državna televizija.

Asad je rekao da će Rusija smanjiti svoje prisustvo na nivo “koji je u skladu sa situacijom na terenu i nastavkom prekida neprijateljstava”, preneo je AP.

Saradnja ruskih i sirijskih snaga je obezbedila “pobede protiv terorizma i zemlji vratila bezbednost”.

Asad je rekao ruskom lideru Vladimiru Putinu da je spreman za što je pre moguće otpočinjanje političkog procesa u Siriji, saopštio je Kremlj.

Putin i Asad su, u telefonskom razgovoru, izrazili nadu da će razgovori predstavnika vlade i opozicije u Ženevi izroditi konkretne rezultate, prenela je agencija Tas s.

Istovremeno, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da mirovni pregovori o Siriji u Ženeve nisu jednostavni i da još ostaje da se vidi da li će sve strane sesti za pregovarački sto, javile su RIA novosti, preneo je Rojters.

Opozicija: Odluka o povlačenju snaga podsticaj pregovorima

Sirijska opozicija je pozdravila objavu Rusije da će početi da povlači snage iz Sirije i da će to mirovnim pregovorima dati pozitivan podsticaj. “Ukoliko se ozbiljno bude sprovelo povlačenje, to će pregovorima dati vetar u leđa”, izjavio je portparol Visokog pregovaračkog komiteta Salim al Muslat. Muslat je rekao da “ako postoji odluka da se povuku ruske snage, onda je to pozitivna odluka koja će se videti na terenu”. “Ipak, da li ta odluka znači povlačenje snaga ili samo smanjenje broja letelica u Siriji, to moramo da proverimo”, kazao je Muslat, preneo je AFP.

Štajnmajer: Povlačenje ruskih snaga – pritisak na Asada

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer ocenio je da će, ukoliko Rusija povuče veći deo snaga iz Sirije, sirijski predsednik Bašar Asad biti pod pritiskom u pregovorima o mirnoj političkoj tranziciji kojom bi se okončao građanski rat.

“Ako se ostvari najava o povlačenju ruskih trupa, to će pojačati pritisak na Asadov režim da konačno i ozbiljno pristupi pregovorima o mirnoj političkoj tranziciji u Ženevi”, naveo je Štajnmajer u saopštenju, preneo je Rojters.

Izvor:Tanjug
Previous Dinar stagnira prema evru, kurs 123,38 dinara za evro
Next SAD iznenađene odlukom o povlačenju ruskih snaga iz Sirije

You might also like

Politika

Ponovljeni izbori: Do 16 časova glasalo 27,81 odsto građana

U Srbiji je danas do 16 časova na glasanje za ponovljene parlamentarne izbore na 15 biračkih mesta izašlo 27, 81 odsto (5.460) građana, a glasanje protiče bez problema, saopštila je

Kompanije

Pokrenut postupak protiv EPS Distribucije

Danas je pokrenut postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv Operatora distributivnog sistema EPS Distribucija d.o.o. Beograd, saopštila je Komisija za zaštitu konkurencije.

Politika

Ministar Dušan Vujović podneo ostavku

Ministar finansija Dušan Vujović podneo je ostavku. Ova informacija potvrđena je „Politici“ iz dva nezavisna izvora iz Vlade Srbije.