Prvi beogradski sajam ženskog preduzetništva

Prvi beogradski sajam ženskog preduzetništva

U Beogradu je danas održan Prvi beogradski sajam ženskog preduzetništva na kojem se predstavilo 48 preduzeća u vlasništvu žena.

Kako je rečeno na otvaranju, cilj te manifestacije je promocija ženskog preduzetništva, kako bi iskustvo žena koje su već dokazane u svom biznisu ohrabrilo i podstaklo druge žene na aktivnije i samostalno poslovanje.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kazao je da je Grad Beograd čvrsto opredeljen da pomaže ženskom preduzetništvu i u budžetu je ove godine za te namene predvidjeno oko pet miliona dinara.

Mali je naglasio da žene mogu da konkurišu i za subvencije koje Grad Beograd predvideo za ovu godinu, koje su oko 62 miliona dinara, dodavši da će prednost imati samohrani roditelji.

On je istakao i da Beograd čini ogromne napore da obezbedi rodnu ravnopravnost i kreira povoljan poslovni ambijent i okruženje za razvoj ženskog preduzetništva, kao i da kompanije u ženskom vlasništvu više učestvuju u privrednom razvoju Beograda.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović kazao je da je žensko preduzetništvo u Srbiji i u Evropi u poslednjih nekoliko godina u ekspanziji i da je oko 30 odsto malih i srednjih preduzeća u vlasništvu žena.

“U ukupnom broju stanovnika u Srbiji žene učstvuju 51 odsto, a one takodje čine i 51 odsto od ukupnog broja nezaposlenih”, naveo je Martinović.

Prema njegovim rečima, žene su u Srbiji prošle godine činile i 46 odsto od ukupnog broja lica koje su dobile podsticaje za zapošljavanje.

Predsednica Odbora za privredu Skupštine Srbije Aleksandra Tomić kazala je Vlada Srbije ove godine preko Razvoje agencije Srbije opredelila preko 100 miliona dinara za žensko preduzetništvo, kao i da je Grad Beograd uzimanjem učešća u organizaciji ove manifestacije pokazao da ima sluha za žensko preduzetništvo koje je u Evropi podržano iz svih fondova.

Izvor:Beta
Previous Raste potražnja za Java programerima u Srbiji
Next Beogradska berza: Belex ponovo nadomak 600 poena, Energoprojekt najprometniji

You might also like

Društvo

Crna Gora: Prosečna plata u oktobru 511 evra

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa u Crnoj Gori u oktobru je iznosila 511 evra i nije se menjala u odnosu na septembar, saopšteno je iz crnogorskog Zavoda za statistiku.

Društvo

Mesečni izdaci domaćinstava u Srbiji veći od primanja

Domaćinstva u Srbiji su u trećem kvartalu ove godine u proseku imala mesečne prihodi u novcu i u naturi od 61.729 dinara, a izdatke od 62.190 dinara, saopštio je danas

Društvo

Holandija i Belgija razmenile po deo teritorije

Uz prisustvo članova svojih kraljevskih porodica, Holandija i Belgija su potpisale sporazum o razmeni dela teritorije.