Evropske berze u minusu, nafta u silaznoj putanji,evro stabilan prema dolaru

Evropske berze u minusu, nafta u silaznoj putanji,evro stabilan prema dolaru

Cene akcija na evropskim tržištima kapitala u utorak su oslabile pritisnute padom cena nafte i neizvesnim ishodom predstojećeg sastanka lidera američke centralne banke.

Na kraju današnjeg trgovanja londonski FTSE100 bio je u minusu 0,56 odsto. Frankfurtski DAX je oslabio 0,56 odsto a francuski CAC40 0,75 odsto.

Glavni indeks berze u Madridu pao je 1,69 odsto, dok je italijanski FTSE pao 1,04 odsto.

Tema koja zaokuplja berze širom sveta je dvodnevni sastanak lidera američke Uprave federalnih rezervi i pitanje kada, i da li će, Fed povećati kamatne stope.

Nakon poslednjih mešovitih makroekonomskih podataka, većina analitičara je mišljenja da Fed neće pooštravati monetarnu politiku. U anketi Reutersa, 60 odsto ekonomista veruje da će Fed povećati kamate krajem juna.

nafta pad cenaNegativno je na berze uticao i daljni pad cena nafte. Barel nafte na londonskom tržištu u utorak je pojeftinio 2,88% i koštao je 38,58 dolara dok se na američkom tržištu barelom trguje po ceni 36,18 dolara, što je za 2,69 odsto niža cena u odnosu na prethodno zatvaranje.

Pad cena nafte podstaknut je sve manjom verovatnošću da će se postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje.

Sastanak vodećih proizvođača nafte, koji su predložili Rusija i Saudijska Arabija, kako bi razgovarali o ograničavanju proizvodnje, pomeren je sa 20. marta za april. Tržišta pritiska i procena OPEC-a da će potražnja za njegovom naftom ove godine biti manja nego što se očekivalo budući da se ponuda konkurenata pokazala otpornijom na niske cene, što je rezultiralo viškom na tržištu.

evro i zlatoIsčekivanje odluka Fed-a i slabiji američki podaci iz maloprodaje pomogli su zajedničkoj evropskoj valuti da zadrži stabilnost. Cena evra kreće se oko 1,111 dolara, što je 0,07 odsto viša cena u odnosu na kasno sinoć.

Dolar je nastavio padati prema japanskoj valuti nakon što Centralna banka Japana, očekivano, ostavila kamatu na depozite na minus 0,1 odsto. Međutim, saopštenje sa sastanka ne daje nikakve smernice po pitanju buduće monetarne politike i eventualnog dodatnog snižavanja kamata. Tokom dana jen je ojačao 0,9 odsto prema dolaru, na 112,85 jena, najviši nivo u ovom mesecu. Od početka godine jen je prema dolaru porastao 6,5 odsto. U poređenju sa drugim glavnim valutama japanska je ostvarila najbolje rezultate u ovoj godini.

Opreznija trgovina pred sutrašnju odluku Fed-a o kamatnim stopama spustila je cenu zlata. Eventualno povećanje kamata u SAD poskupelo bi cenu čuvanja plemenitog metala. U odnosu na juče, unca zlata je jeftinija za 0,32 odsto i košta 1231,37 dolara, što je najniža cena u poslednje dve nedelje.

Izvor:Agencije
Previous Milorad Grčić v. d. generalnog direktora EPS-a do javnog konkursa
Next Da li treba brinuti zbog kursa dinara?

You might also like

Berza

Beogradska berza: Kolebanja na svetskim berzama se prelivaju, indeksi u minusu

Drugi dan zaredom domaće tržište akcija zabeležilo je oštar pad vrednosti, u najvećoj meri pod uticajem velikih kolebanja na svetskim berzama.

Berza

Akcije Applea i Facebooka najpopularnije u CEE regiji

Facebook je jedna od najpopularnijih aplikacija na pametnim telefonima, ali i najpoželjniji dodatak u portfeljima ulagača.

Berza

Beogradska berza: Novi pad indeksa, Halkbank ponovo najprometniji

Četvrti dan zaredom nastavljen je silazni trend domaćeg tržišta akcija, a indeks Belex15 oslabio je za trećinu procenta na 721,2 poena.