Uber: Proširujemo posao na Hrvatsku obalu, na prevoz brodovima i dostavu paketa

Uber: Proširujemo posao na Hrvatsku obalu, na prevoz brodovima i dostavu paketa

Nakon što je odradio ulazak Ubera na hrvatsko tržište, Švajcarac Loic Amado po istom je poslu otišao u Pakistan. Davor Tremac preuzeo je funkciju generalnog menadžera Ubera za Hrvatsku, u kojoj sada radi lokalni tročlani tim. Tremac se potpuno uklapa u sliku Uberovih ambicioznih kadrova.

Taj 33-godišnji Zagrepčanin, diplomirani inženjer mašinstva sa završenim MBA-om u Španiji, deset je godina bio na različitim pozicijama u konsultantskoj firmi McKinsey. Osnovao je i start-up tvrtku u Nemačkoj, koju je u međuvremenu prodao. Sredinom prošle godine javio se na takmičenje Ubera i prošao žestoku selekciju koja je trajala mesecima. Selekcijski postupak uključivao je i višečasovni testove te rešetanje brojnih menadžera u Uberu, zaključno s menadžerom za Evropu i Afriku.

Kakvi su poslovni rezultati Ubera nakon prva četiri meseca poslovanja u Hrvatskoj?

Od 22. oktobra, kada smo ušli na tržište u Zagrebu, izuzetno se dobro razvijamo. I pre samog početka rada imali smo desetak hiljada downloada aplikacije na nivou Hrvatske. Unazad deset meseci u Zagrebu smo zabeležili oko 200 hiljada pogleda na aplikaciju. To samo govori o izuzetnoj potražnji za uslugama Ubera. Uz to, celo vreme imamo i rast broja vozača partnera koji se priključuju platformi i rast vožnji. Za sada je sve jako dobro.

Koliko je dosad realizovanih vožnji, koliko je vozača? To su konkretni podaci koji pokazuju nivo poslovanja.

To se svakodnevno menja pa nemamo podatke. Koliko je puta skinuta aplikacija, nije ključan pokazatelj. Broj realizovanih vožnji i vozača partnera imamo, ali je poslovna politika da ne izlazimo s tim podacima.

U redu. Mere li se dosad realizovane vožnje na nivou nekoliko hiljada?

Da, brojke su u hiljadama i kad je reč o realizovranim vožnjama i zainteresovanim vozačima partnerima koji se žele priključiti platformi. Ali, imamo, na primer, podatak da je dosad 57 različitih nacionalnosti isprobalo Uber u Zagrebu. Ili da je rekorderka po daljini vožnje žena koja je angažovala vozača na četiri i po sata; bila je u šopingu, na Bregani, i obavila, očito, sve što je trebala.

Naišli ste na velik otpor zagrebačkih taksista. Ima li ipak onih koji rade i za nekog taksi prevoznika i preko Ubera? Moraju li se zbog straha skrivati?

Ima takvih vozača. Uber nije konkurencija taksistima, sve veći ih se broj prijavljuje i na rad preko Ubera. Koriste to kao dodatni izvor prihoda između vožnji ili kad nemaju posla.

Je li se situacija malo primirila s obzirom na to da je bilo i fizičkih napada na vozače Ubera?

Situacija se smirila. Nije nam bio jasan toliki otpor jer nismo konkurencija taksistima, štaviše, otvoreni smo prema tome da nam se priključe i rade kad god žele. Bilo je nekoliko napada, što verbalnih, što fizičkih, na partnere vozače, moram reći da je policija brzo i dobro reagovala. Uvek smo stali iza svojih vozača i naš je stav da nasilje nikada nije način rešavanja problema.

Zašto tvrdite da Uber nije konkurencija taksi prevoznicima kada je upravo to?

Zato što je iskustvo sa svih tržišta na koja je Uber ušao pokazalo da je ukupan broj vožnji i korisnika porastao. Kada je 2010. godine tržište taksi prevoza u Zagrebu bilo deregulisano, cena je pala i mnogo je novih putnika počelo koristiti vožnje. Tako je i sada. S našim dolaskom povećao se broj korisnika usluga prevoza.

foto: esnr.org

foto: esnr.org

Ne želite otkriti broj vozača partnera. Imate li ih dovoljno za pružanje efikasne usluge u bilo kojem delu Zagreba, dakle onih nekoliko minuta čekanja na vožnju?

U ovom trenutku imamo ih dovoljno, ali kako iz nedelje u nedelju beležimo porast potražnje, tako dodajemo nove vozače partnere. Misija Ubera je omogućiti putnicima da jednim dodirom tipke dobiju vozilo s vozačem u roku od nekoliko minuta te da svim ljudima koji žele voziti i zaraditi to omogućimo u najkraćem roku. Prosečno vreme čekanja od zahteva do dolaska vozila je četiri minute. Na nivou regije, to je jako dobar rezultat.

Uber je imao problema u Zagrebu, ali i ostalim evropskim gradovima zbog strožih regulatornih ograničenja. Je li to usporilo širenje u Evropi?

Celo smo vreme u dijalogu s gradskim vlastima, ne samo Zagreba nego i drugih hrvatskih gradova. Cilj nam je da postoji regulativa na nivou države za privatni najam vozila s vozačem. To je sada prepušteno lokalnom nivou. Bilo je tržišta gde su gradske vlasti kao i u Zagrebu stale na stranu taksista. Jednako tako, ima tržišta na kojima je Uber jako dobro dočekan. U Estoniji će vlada među prvima u Evropi doneti zakon o ride sharingu, sarađujemo s poreznim vlastima i svi će vozači partneri putem Uberove aplikacije moći podnositi poreznu prijavu. Cilj Ubera je da se svuda u svetu postavi regulativa u skladu s tržištem i tehnologijom 21. veka.

Širite li se u ostale hrvatske gradove?

Svi veći gradovi su nam zanimljivi. Nadamo se doći u svaki grad u Hrvatskoj vrlo brzo.

U kojem roku? Logično je da želite na obalu već ovo leto.

Zanimljiva nam je cela obala, i to ne samo za drumski prevoz nego i prevoz brodovima. Nekoliko lokacija na Jadranu veliki je potencijal za takav prevoz. Zanimljiv nam je i vazduhoplovni prevoz. Ne možemo govoriti o rokovima jer smo u pregovorima s nekoliko gradova na obali, ali voleli bismo biti u nekim gradovima već ovo leto. Zainteresovani smo i za veće gradove u unutrašnjosti, to je samo pitanje vremena.

Jeste li se pokušali povezati s hotelijerima. Starwood, recimo, globalno sarađuje s Uberom.

Sve vreme sarađujemo s hotelima i hostelima. Radimo i na novim uslugama. Za Zagreb nam je zanimljiv UberBlack i UberSelect s višom klasom automobila; zavisno od potražnje, i to ćemo realizovati. Još nemamo uslugu dostave hrane iako i o tim uslugama razmišljamo i neki je putnici već sami koriste, kao i, na primer, prevoz punjača za mobilni. Zanimljiva nam je i dostava paketa na zahtev, recimo za neku cvećarnicu ili trgovinu. O tome smo već pregovarali s nekim malim i velikim trgovcima. Pregovarali smo i s bankama i ugovorili povoljnije uslove za automobile na leasing za naše vozače partnere.

Izvor: GdeInvestirati/Jutarnji.hr
Previous Prekomerno zaduživanje: Kako će preživeti sledećih teških 5 godina?
Next Pet ideja uspešnih ljudi za bolji početak dana

You might also like

Trgovina

Ljerka Puljić: Lidl i Kaufland među najboljim trgovinskim lancima

Agrokor posluje kao da se neprekidno takmiči, a najveći konkurenti su mu nemački trgovinski lanci Lidl i Kaufland.

Trgovina

Mercator prodao tržni centar u Beogradu za 46 miliona evra

Mercator je izvestio da je beogradskoj kompaniji Retail Center prodao tržni centar u Beogradu za 46 miliona evra.

IT

Apple ulaže milijarde u kupovinu Toshibinog odeljenja memorija

Pre nekoliko nedelja pojavili su se izveštaji u kojima se poručivalo da će kompanija Toshiba prodati svoje odeljenje koje proizvodi memorije.